Exekuce po česku: Nových ubývá, u jednotlivců se více kupí

Do koloběhu exekucí spadnou nejsnáze zdravotně postižení (zdroj: ČT24)

Rok od roku v Česku klesá počet nově zahájených exekucí. Zdánlivě pozitivní statistika ale skrývá i těžký úděl těch, kteří s nimi naopak mají své zkušenosti. Nedávný průzkum odhalil rostoucí počet těch, kteří čelí více exekucím najednou. Kterých lidí se nejčastěji týká?

I deset exekucí zároveň – podobná nálož se týká hned 145 tisíc dlužníků. Podle nového průzkumu to mnohdy bývají lidé se zdravotními problémy. Štáb ČT oslovil osobu, která čelí hned 18 sankcím za pohledávky – celkem půlmilionovému dluhu.

„Začalo se to nabalovat už v mládí, různá pojištění a jedna půjčka,“ říká hluchoněmý muž jménem František. Z výplaty se mu odečítá 2,5 tisíce korun. Na žití mu zbývá často jen tisícovka.

František pracuje v chráněné dílně, kde musí zaměstnanci podobným problémům čelit často. Více než dvě třetiny firem, které zaměstnávají lidi s postižením, exekuce musely řešit. „Máme jich relativně hodně. Snažíme se jim pomáhat. Nabídneme jim i firemní půjčku v nějaké nižší výši,“ uvedl předseda brněnského družstva invalidů MYJÓMI.

Chráněná dílna
Zdroj: ČT24

Řešení nabízí nově vznikající školicí projekty. Jak čelit dluhovým problémům, se mohou dozvědět nejen lidé s postižením, ale koneckonců i jejich zaměstnavatelé – sociální podniky nebo nezisková sdružení. 

Jsou to lidé, kterým přijde do života nemoc a najednou je na prvním místě. Vzali si v minulosti hypotéku nebo nějaké půjčky a teď hlavně válčí se svou nemocí a upozadí, že mají něco platit.
Hana Potměšilová
ředitelka NFOZP

Další se zadlužují nejčastěji kvůli půjčkám na zdravotní pomůcky nebo rekonstrukcím bezbariérových přístupů. Školení pod názvem Bojujte s nemocí, ne s financemi proto budou i nadále pokračovat.