Novorozencům s „golfovou nohou“ umí lékaři pomoci. S léčbou se však nesmí otálet

Léčba "golfové nohy" je čím dál úspěšnější (zdroj: ČT24)

Takzvaná golfová noha je nejčastější vrozenou ortopedickou vadou, ročně se v Česku projeví až u dvou stovek dětí. Chodidlo po narození vypadá deformovaně – „stáčí“ se do podoby golfové hole. Na Vysočině se v sobotu sešly rodiny nemocných.

Není to tak dávno, co lékaři doporučovali při této diagnóze budoucím matkám přerušení těhotenství. Ohroženy jsou zejména děti, v jejichž rodině se už onemocnění dřív vyskytlo. V současnosti však umí lékaři tuto genetickou vadu léčit.

Dceři Marie Halaštové ortopedové pomohli. Sádrování a následná operace Achillovy šlachy daly malé Elišce nohy do pořádku. Holčička má nyní rok a půl a užívá si běhání jako každé jiné dítě.

„Pokud začneme problémy řešit včas, tak do jednoho roku dosáhneme u všech dětí úplné korekce,“ říká lékařka Monika Frydrychová z Nemocnice Na Bulovce.

Novorozenci se sádrou

Sádru lékaři nasazují hned několik dní po narození, nejpozději do dvou let věku dítěte. „Platí pravidlo čím dřív, tím líp. Využíváme poporodní elasticity všech měkkých tkání,“ doplnila Frydrychová.

Úspěšnost ve velké míře závisí – krom lékařů – právě na rodičích. Ti musí dohlížet na to, aby dítě po prvních fázích léčby co nejvíce nosilo dlahu, která mu nohu drží ve správné poloze.

Rodiče dětí s takovýmto onemocněním sdružuje spolek Achilleus. Na srazu se potkalo pět desítek rodin. „Zjistí, že na to nejsou sami a že i přes počáteční obtížnou léčbu jsou jejich děti schopné chodit, běhat, sportovat,“ uvedla předsedkyně spolku Stanislava Bašatová.