ČSSD kvůli souznění Zemana s Babišem uvažuje o svém kandidátovi na Hrad

Mezi kandidáty na Hrad nevidí sociální demokracie levicového uchazeče, uvažuje proto o vlastním, který by se podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky postavil mocenskému paktu mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem financí a vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO). Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka to není překvapení.

Nemyslím si, že pro budoucnost České republiky by byla dobrá zpráva, pokudbychom tady měli mít premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana vmocenském tandemu, který v zásadě bude kontrolovat Českou republiku jakoBabišovu firmu.
Bohuslav Sobotka
premiér

Bohuslav Sobotka vyloučil, že by se možným kandidátem na prezidentský úřad mohl stát sám. „Možná kdyby bylo druhé kolo minulý týden, hned po té návštěvě na Pražském hradě, tak bych měl pravděpodobně slušné šance, ale to říkám jenom v legraci,“ žertoval.

Očividné spojenectví

Za tím, jak se Zeman postavil k žádosti o odvolání Babiše, vidí vzájemnou podporu ambicí obou politiků dostat se na Hrad a do čela Strakovy akademie. Jejich spojenectví je podle premiéra v řadě případů očividné. 

„Byl to přece Miloš Zeman, kdo podal ústavní stížnost na zákon o střetu zájmů. Bylo to (z jeho strany) porušení role nadstranického prezidenta, který by se neměl plést do těchto věcí,“ popsal jeden z příkladů.

Sobotka: Spojení Babiše se Zemanem je očividné (zdroj: ČT24)

„Potom, co Miloš Zeman udělal, silně ztratil podporu uvnitř ČSSD. Znovu se rozvinula diskuse o tom, zda bychom neměli jako ČSSD postavit nějakého svého kandidáta,“ zdůraznil Sobotka a dodal: „Měli bychom jako sociální demokraté ve volbách udělat všechno pro to, aby Andrej Babiš nebyl premiérem, a vedeme vážnou debatu o prezidentské volbě.“

Vnitrostranické referendum odsunula ČSSD na listopad, do té doby bude čekat, zda se neobjeví levicový kandidát uvnitř strany, nebo mimo ni.

Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka informace nepřekvapila. „Již v únoru (politolog a komentátor) Jiří Pehe, který má k panu premiérovi blízko, uvedl, že Bohuslav Sobotka udělá vše pro to, aby Miloš Zeman nebyl znovu zvolen,“ reagoval Ovčáček, který doprovází Zemana na cestě po Číně.

Prezident Zeman nemá podle předsedy vlády důvod protahovat Babišovo odvolání. Když se ukáže, že prezident ústavu nerespektuje, musím konat jako premiér, vysvětlil Sobotka ohledně přípravy možné kompetenční žaloby. Jak dlouhé otálení prezidenta by považoval za porušení ústavy, neupřesnil. „Určitě budu reagovat, ale vyčkám na návrat prezidenta z Číny a uvidím, jakým způsobem se k té věci postaví,“ konstatoval Sobotka.

„Nejde o moji ochotu, jde o to, jakým způsobem budeme dodržovat ústavu. Ústava je základní zákon země, musí ho respektovat prezident, musí ho respektovat premiér,“ zdůraznil Sobotka.

Sobotka: ČSSD uvažuje o svém kandidátovi na Hrad (zdroj: ČT24)

Z toho, jak situaci konzultoval s ústavními právníky, vyplynulo, že jedinou možností, jak může konat, je podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. „Domnívám se, že je zde dostatek argumentů, protože v minulosti prezidenti reagovali v řádu několika dnů na žádosti předsedů vlád,“ řekl.

Sobotka: Babiš nám svými kauzami dodal munici do předvolební kampaně

Předseda vlády také připustil, že Babiš dodal svými kauzami sociální demokracii munici do předvolební kampaně. „Z pohledu jeho minulosti, která se teď odhalila, a také z pohledu toho, že se ukázalo, že je to člověk, který lže,“ řekl Sobotka. Narážel na usnesení sněmovny z minulého týdne, ve kterém poslanci na základě Babišových nahrávek zveřejněných v posledních týdnech konstatovali, že ministr opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů.

Jedním z motivů kampaně před podzimními volbami proto bude obrana demokratického právního státu, uvedl Sobotka. „Jako sociální demokracie jsme odpůrci toho, abychom se stali firmou Andreje Babiše, abychom se posouvali autoritářským směrem,“ řekl. Česko má podle něj silnou demokratickou tradici a lidé si nepřejí, aby byli součástí jedné firmy a žili jen ve strachu z jejího majitele.

Sobotka chtěl původně řešit problémy kolem Babiše demisí celé vlády, zdůvodnil to tím, že se Babiš již připravuje na roli mučedníka. Nakonec však přistoupil s tímto rizikem jen k odvolání ministra. „Pokud se bude Andrej Babiš stylizovat do role mučedníka, tak to bude zatraceně falešný mučedník,“ poznamenal šéf ČSSD, který podle úterního rozhodnutí sněmovny nemusí zatím poslancům vysvětlovat, jak postupuje při vládní krizi. 

Hledá se nástupce Valachové, její místo na středočeské kandidátce je ale pevné

Premiér má na příští dny naplánované schůzky s kandidáty do čela ministerstva školství. Nástupce Kateřiny Valachové, která ohlásila rezignaci kvůli kauze sportovních dotací, chce najít do konce května, kdy stávající ministryně úřad opustí.

Za dva roky na ministerstvu udělala více než pět, šest jejích předchůdců dohromady.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka a Kateřina Valachová (oba ČSSD)
Zdroj: ČT24

K rozhodnutí by chtěl dospět tak, aby stihl na Pražský hrad poslat návrh nového ministra do konce května. „Nechci teď spekulovat o konkrétních jménech,“ podotknul. V kuloárech se nicméně hovoří o tom, že by se vedení ministerstva mohl ujmout dosavadní náměstek Stanislav Štech.

Situace na ministerstvu školství by podle Sobotky neměla mít vliv na středočeskou kandidátku ČSSD, kde je ministryně na druhém místě za šéfem sněmovny Janem Hamáčkem. „Já podporuji, aby ministryně kandidovala, myslím si, že se nemá za co stydět. Za dva roky na ministerstvu udělala víc než pět, šest jejích předchůdců dohromady,“ pochválil Valachovou Sobotka.

Aby Valachová zůstala v úřadě, si přeje předsednictvo České konference rektorů. Rektoři to napsali ve společném prohlášení. Podle nich by Valachová měla dokončit přípravu státního rozpočtu a další agendu. Zároveň ovšem ocenili, že kvůli obvinění své bývalé náměstkyně Simony Kratochvílové vyvodila politickou odpovědnost a podala demisi. 

Rozhodnutí Valachové rezignovat ocenila řada politiků a školských odborníků. Většinu z nich to ale zamrzelo. Valachovou označili za velmi pracovitou a komunikativní ministryni.