Letošní čarodějnice měli hasiči klidnější. Pomohla i aplikace pro ohlašování pálení ohňů

Letošní pálení čarodějnic bylo pro hasiče klidnější než v minulých letech. Během celé neděle museli vyjet k 81 požárům, po půlnoci pak přibylo ještě dalších 12. Ne všechny výjezdy ale souvisely s pálením čarodějnic. Podle hasičů stojí za nízkým číslem nejen deštivé počasí posledních dní, ale také kampaň, která upozornila na možnost ohlásit pálení čarodějnic předem.

„Funkční aplikace, která je na všech webových stránkách hasičských záchranných sborů krajů, nám velmi pomáhá, protože potom víme, že na daném místě je řízené pálení. Máme odpovědnou osobu, a pokud lidé hlásí, že v tom místě je požár, tak my si pouze telefonicky ověříme, že daná osoba má oheň pod kontrolou, že se jedná o řízené pálení, a pak k té situaci vůbec nemusíme vyjet,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství HZS ČR Nicole Zaoralová.

Požárů bylo o třetinu méně než loni

Hasiči vyjížděli hlavně k menším požárům lesních a travních porostů a hořely také popelnice a kontejnery na odpad. Příčinou byla většinou nedbalost. Požáry v poslední dubnový den způsobily škodu přesahující pět milionů korun, čtyři lidé při nich byli zraněni.

Nejvíc hasiči zasahovali ve Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Naopak nejklidnější noc měli v Pardubickém, Zlínském a Jihomoravském kraji. 

K největším v neděli patřil ranní požár budovy v mysliveckém areálu v Podbořanech na Lounsku, který podle odhadu způsobil škodu víc než tři miliony korun. Čarodějnické ohně se mohly podílet na zapálení střechy rodinného domu v Hoděmyšli na Příbramsku.

Pálení čarodějnic v pražském parku Ladronka
Zdroj: Deml Ondřej/ČTK

V Praze vyjeli hasiči jen ke dvěma případům. Přitom pouze u jednoho z nich je jisté, že souvisel s pálením čarodějnic.

„U jednoho se to čarodějnic pravděpodobně vůbec netýkalo, byl to vrak osobního auta v Nádražní ulici. Ten druhý se čarodějnic týkal. Zhruba v půl druhé ráno jsme dohasili menší ohniště odpadu, které bylo nehlídané. Lidé nám hlásili na operační středisko pálení čarodějnic, letos to bylo zhruba 200 ohlášených pálení,“ uvedl mluvčí HZS hlavního města Prahy Martin Kavka.

Téma Událostí: Poslední duben odehnal zlé síly, první máj přivítal lásku (zdroj: ČT24)

Loni hasiči vyjížděli v poslední dubnový den a během čarodějnické noci ke 140 požárům. Za jeden kalendářní den je dlouhodobý průměr 51 požárů.