Písemkou z češtiny začaly státní maturity, letos čekají téměř 70 tisíc studentů

Slohovou prací z češtiny začal jarní termín státních maturit. V prvním květnovém týdnu potom středoškoláky čekají písemné zkoušky z ostatních předmětů a didaktické testy. Ke zkoušce jich letos poprvé přijde 69 823, což je o 900 méně než loni. Vyplývá to z údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které státní maturity organizuje. Zkouška z češtiny je povinná pro všechny maturanty.

Písemné práce z češtiny se budou letos hodnotit centrálně, hodnocení na jednotlivých školách je podle ministerstva méně objektivní. V minulých třech letech známkovali slohové práce učitelé na školách.

Společnost učitelů českého jazyka a literatury s centrálním hodnocením nesouhlasí a poukazuje na to, že jeho kritéria jsou založená na zastaralých teoriích o slohových útvarech, které už dnes prakticky neplatí. Češtinářům se nelíbí ani centrální ústní zkouška, jež podle nich vede středoškoláky k memorování rozborů vybraných knih a nepodporuje četbu.

Po slohové práci z češtiny budou mít letos maturanti tři týdny na to, aby se připravili na další zkoušky. Pro druhý povinný předmět se zatím mohli rozhodovat mezi matematikou a cizím jazykem. Povinná maturita ze všech tří předmětů bude na gymnáziích od roku 2021 a na většině ostatních oborů od roku 2022.

Matematiku, ze které každoročně propadne nejvíc studentů, si letos vybralo 25,7 procenta přihlášených, což je o 1,5 procenta méně než loni. Zhruba 70 procent studentů bude maturovat z angličtiny. Podobně jako loni se přes dva tisíce maturantů přihlásilo k nepovinné zkoušce Matematika+, která je obtížnější verzí testu z matematiky a k níž přihlížejí některé vysoké školy.

Didaktický test z matematiky a písemná zkouška z angličtiny se budou psát v úterý 2. května. Následující den budou na programu didaktické testy z češtiny a angličtiny, 4. května pak písemné práce a testy z ostatních cizích jazyků. Společná část maturit skončí v pátek 5. května nepovinným testem z Matematiky+.

Povinná matematika bude od roku 2022

Ministerstvo nyní pracuje na komplexní revizi rámcových vzdělávacích programů, která by měla vést k vytvoření odlišných maturit pro gymnázia a střední odborné školy. Nový způsob ověřování by měl fungovat od roku 2022, kdy se povinnou součástí státních maturit stane zkouška z matematiky.

Podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) je také nutné udělat pořádek v rámci velkého množství různých středoškolských oborů. Není podle ní zcela jasné, zda se některé obsahově nepřekrývají nebo jestli jsou vůbec potřebné. Do roku 2018 chce proto Valachová rámcové vzdělávací programy nastavit tak, aby bylo jasné, co se v rámci oboru učí a z čeho by měl být maturant zkoušen.