Letištní rošáda: V Čáslavi začnou opravy, gripeny se na léto stěhují do Pardubic

Leteckou základnu čeká generální oprava (zdroj: ČT24)

Stíhačky Gripen i bitevníky Alca se dočasně přestěhují z Čáslavi na letiště do Pardubic. Důvodem je letní oprava pojížděcích drah, za kterou vojáci zaplatí zhruba 23 milionů korun.

Pardubičtí se však na armádní letadla moc netěší, obyvatelé z okolí areálu se bojí ještě větší hlukové zátěže než dosud. „Radost z toho určitě nemáme, protože si hluku z letiště užíváme takřka každý den,“ řekl starosta obvodu Pardubice VI Petr Králíček.

Pro armádu se nic nemění. V novém prostředí budou mít piloti nonstop pohotovost a chystají výcvikové lety.

„Budeme mít zlikvidované léto, protože dvě stě metrů za barákem nám budou přistávat gripeny,“ bojí se Zdeněk Kyncl, který žije poblíž pardubického letiště. Do Čáslavi se totiž stíhačky a bitevníky vrátí koncem srpna.

Pardubice fungují jako záložní vojenské letiště téměř 15 let. Přistávací dráha je tam dokonce o 100 metrů delší než v Čáslavi a využívají ji také dopravní letadla nebo speciální pozorovatelské mise.

Čáslavská letištní dráha se však opravit musí. Hlavně praskliny, z nichž se vydroluje materiál, který by mohl nasát letoun. Vrchní vrstva pojezdové dráhy se bude muset odfrézovat a nový asfalt dělníci položí zhruba na plochu osmi fotbalových hřišť. To má zabránit spodní vodě, aby se dostávala na povrch.

Celková rekonstrukce přistávací dráhy včetně osvětlení na letišti v Čáslavi se plánuje za pět let, armáda za to zaplatí dvě miliardy.