Pracoval jsem v Iráku pro bezpečnostní agenturu, tvrdí muž stíhaný za službu v cizí armádě

168 hodin: (zdroj: ČT1)

Policie stíhá muže z Brna z přečinu služby v cizích ozbrojených silách. Podezírá ho, že se jako voják účastnil válečných úkolů v irácké armádě. Obviněný muž to odmítá. Hájí se tím, že byl v Iráku dvakrát a ucházel se jen o práci takzvaného kontraktora v soukromé bezpečnostní agentuře. Za trestný čin služby v cizích ozbrojených silách hrozí muži až pět let vězení. Obvinění za boj v cizí armádě je naprosto výjimečné. Od vstupu České republiky do NATO za to nebyl odsouzen žádný Čech.

Obviněný muž se jmenuje křestním jménem Miroslav, ale příjmení si nepřeje zveřejnit. Je mu třicet čtyři let a je bývalým profesionálem v thajském boxu. Od sedmnácti pracoval jako ochranka v barech a na diskotékách. Později byl osobním strážcem VIP lidí. V roce 2016 se rozhodl stát se takzvaným kontraktorem v Iráku.

„Práce kontraktora není složitá. Pracujete v doprovodných konvojích, hlídáte různé VIP osobnosti a tak dál. Samozřejmě musíte brát v úvahu, že Irák je válečná zóna, takže jisté riziko tam vždy je,“ řekl České televizi v pořadu 168 hodin.

Dvakrát v Iráku, potom zatčení

Začátkem srpna 2016 odletěl Miroslav na šest dní do Iráku. Uvedl, že si chtěl vyzkoušet, zda na takovou práci stačí a zda o něj bude mít místní bezpečnostní agentura zájem. Popsal, že to bylo jako zkušební doba v nějaké firmě. Sledoval, jak to v agentuře chodí, aby se mohl rozhodnout, zda o takovou práci bude usilovat dál. Během čtyř dnů byl ve skupině kolegů, která měla hlídat VIP klienty.

Znovu se do severoiráckého Irbílu Miroslav vrátil v polovině prosince 2016, tentokrát na pět dní. Sdělil, že během druhého pobytu v Iráku už definitivně podepsal dvouletou smlouvu jako kontraktor se společností Bekhma Security a čekal na vyřízení pracovního víza.

168 hodin:Případ kontraktor
Zdroj: ČT1

Jenže letos 15. března zatkla muže v pražských Košířích zásahová jednotka a převezla ho na policejní stanici. „Šel jsem na zastávku a ze všech stran na mne naskákali policisté, na zemi mne spoutali a odvezli k výslechu. Potom mi bylo sděleno obvinění, že jsem vstoupil do armády cizího státu,“ popsal své zatčení obviněný muž.

Fotky, e-mail, odposlechy

Následovala domovní prohlídka, při které policisté zabavili dva notebooky, telefon, kameru, paměťové karty a legálně drženou pistoli s náboji. „Mohu potvrdit, že kriminalisté Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy vedou trestní řízení pro podezření trestného činu služby v cizích ozbrojených složkách na Blízkém východě,“ uvedl mluvčí Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Tomáš Hulan.

Podle příslušného zákona se trestného činu služby v cizích ozbrojených složkách dopustí ten, kdo úmyslně vykonával službu ve vojsku, ozbrojených silách jiného státu, aktivně se zúčastnil jako voják válečných úkolů, ve formě vojenské služby v regulérní institucionální armádě.

„V Iráku jsem se žádných bojů nebo válečných úkolů neúčastnil. To je nesmysl,“ hájí se obviněný muž. Policie se v usnesení mimo jiné odvolává na informace z jeho e-mailu a z telefonních odposlechů. Jako hlavní důkaz policie předkládá fotografie, které Miroslav zveřejnil na Facebooku nebo je našli u něj v telefonu.

168 hodin:Případ kontraktor
Zdroj: ČT1

Ve spisu je u snímků uvedeno: „Podezřelý je zachycen na fotografii oděný do uniformy s insigniemi Iráckého Kurdistánu. Je zachycen i ve společnosti s dalšími vojáky, kdy ohledáním bylo zjištěno, že někteří z nich jsou vojáci regulérní armády Iráckého Kurdistánu.“

Uniforma není důkaz, shodují se právníci

„Skutečnost, že je někdo oblečený do uniformy s nějakými insigniemi, ještě neznamená, že je skutečně příslušníkem těch ozbrojených sil. Spousta trampů nosí uniformu československé nebo české armády, popřípadě armády bundeswehru, a určitě to nejsou její příslušníci,“ řekl pořadu 168 právník obviněného muže Aleš Rozehnal.

Miroslav tvrdí, že uniformu obdržel od bezpečnostní agentury záměrně. Pracoval na severu Iráku a bylo tedy podle něj důležité, aby bylo bez sebemenších pochybností zřejmé, že stojí na správné straně.

„Musíte mít na sobě nějaké označení, navíc když pracujete v takové zemi. To vám ale dává zaměstnavatel. Agentura, která vás zaměstnává, vám sežene oblečení a vybavení. Takže když zaměstnavatel řekne, že musíte mít tohle označení, tak musíte mít tohle označení. Když řekne, že se budou hlídat diplomaté, tak dostanete oblek,“ uvedl obviněný.

168 hodin:Případ kontraktor
Zdroj: ČT1

Uniformu s nášivkami zabavila policie při domovní prohlídce. Insignie, které na ní jsou, patří přímo Pešmergům, jednotkám Iráckého Kurdistánu. Bojují tu proti teroristům z Islámského státu. Pešmergy se rozumí ozbrojené síly. Je to vlastně armáda, která podléhá autonomní vládě Iráckého Kurdistánu. Tedy území, které leží na severu Iráku a které kontrolují Kurdové. Pešmergové jsou v tuto chvíli nejznámější kvůli svému boji s radikály z Islámského státu.

Takže co všechno policie podle svého usnesení proti Miroslavovi má? Jednu uniformu s výšivkami, několik fotografií, na kterých je v ní oblečený, a Miroslavovy e-maily, ve kterých píše, že je v Iráku vojákem.

Advokát František Novotný pro Českou televizi uvedl, že z takových materiálů nelze vyvodit závěr, že obviněný český občan skutečně vykonával službu v cizí armádě. Podobného názoru je také vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Jelínek. „Rozhodně samotná fotografie v uniformě a také skutečnost, že byl na místě, kde se pohybuje nějaká ozbrojená moc jiného státu, nestačí. To ustanovení požaduje jasné důkazy, že konal službu,“ uvedl Jelínek.