Po více než čtvrtstoletí demokracie v zemi by měly strany tušit, kde jsou hranice politické kultury, říká Outlý

Outlý v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran je kompletní. Poslední člen, politolog Jan Outlý, převzal od předsedy Senátu Milana Štěcha ve čtvrtek jmenovací listinu. Úřad v Brně, jehož vznik chválí i Protikorupční skupina Rady Evropy, bude kontrolovat hospodaření stran, jejich sponzory, půjčky i dodržování limitů pro náklady na kampaně. Podle Outlého, který byl jedním z hostů pořadu Události, komentáře, bude muset úřad zpočátku svého působení vyložit stranám některé části zákona. Po více než čtvrtstoletí demokracie v České republice by podle něj ale strany měly samy tušit, kde jsou hranice politické kultury.

Jiří Dienstbier (ČSSD) v pořadu uvedl, že bude velmi důležité, aby dal nově vzniklý úřad jasně najevo, jak bude zákon interpretovat. „Aby ty první volby od začátku jeho působení byly pro všechny srozumitelné a věděli, jak mají postupovat,“ vysvětlil.

Podle Radka Vondráčka (ANO) by měl úřad zejména pomáhat vytvářet politickou kulturu v zemi. „Spíše než aby se stavěli do funkce pokutářů, aby se vystavěly základní principy,“ konstatoval. Od úřadu si podle svých slov slibuje, aby se vytvořily pravidla, principy a kultura.

Poslední jmenovaný člen úřadu Outlý souhlasí, že úkolem úřadu bude zpočátku dávat metodické materiály a vyložit zákon. „Aby stranám někdo třetí řekl, kde jsou hranice politické kultury, to by po více než čtvrtstoletí vývoje demokracie v naší zemi měly strany tušit,“ uvedl. „Všichni tušíme, v čem spočívají neférové kampaně, podvody financování kampaní. Musíme vyložit některé části zákona, ale zároveň musíme dohlédnout na to, aby byl dodržován a uplatňován.“

 Kontrolovat hospodaření stran a hnutí a odhalovat podvody je podle Outlého úřad schopný: „Náš odborný vhled bude doplněn vhledem auditorským a věřím tomu, že dokážeme ten tým ne pěti, ale třeba 25členný namixovat tak, abychom dodržování zákona dostáli.“

Už nyní si na ale nový úřad stěžují někteří senátoři. Napadají ustanovení, která podle nich omezují možnosti půjček pro menší strany, a vadí jim také limit na finanční dary, podle něhož smí strana přijmout ročně od jednoho dárce maximálně tři miliony korun.  

Mezi odpůrce limitů patří i Radek Vondráček. Podle jeho slov jsou limity na dary líbivá věc, ale dají se snadno obejít. „Samotná výše nic neřeší. Myslím, že je to otázka politické kultury a nějakého vývoje,“ komentoval.

Naopak Jiří Dienstbier by uvítal limit ještě nižší. „Aby byl relativně dosažitelný pro podstatnou část obyvatel, kteří mají možnost volit a možnost prostřednictvím svých darů podpořit politickou stranu,“ vysvětlil s tím, že nižší limity pro dary by bylo také těžší obejít.

Hlavní agenda v podobě posuzování stranických výročních finančních zpráv připadne úřadu v dubnu 2018, do kdy musí politické strany a hnutí předložit zprávy za předchozí rok. Za rok 2016 je ještě dodají tak jako v minulých letech kontrolnímu výboru dolní komory.

  • Instituce má mít deset zaměstnanců, kteří budou muset vzejít z výběrového řízení podle zákona o státní službě. Podle ministerstva vnitra potrvá dva až tři měsíce.
  • Kromě kontrol stranického financování bude mít úřad na starosti také dohled nad financováním předvolebních kampaní a dodržování limitů. Za provinění bude moci udělovat sankce až do dvou milionů korun. 
  • Podle novely o politických stranách bude úřad sídlit v Brně, kde konkrétně, ale není jasné. Ve hře je mimo jiné budova zdravotního ústavu v Gorkého ulici nedaleko Obilního trhu.
  • V prvním roce má úřad hospodařit s rozpočtem kolem 20 milionů korun, v příštích letech by měly být jeho náklady o pět milionů korun ročně nižší. Mzdy kontrolorů úřadu by měly stát 4,6 milionu korun ročně, mzdy pracovníků kolem tří milionů korun ročně.