Vražedkyně ze Smíchova se u soudu hájí, že byla nepříčetná, znalci však její verzi vyvrací

Verdikt nad útočnící ze Smíchova vynese soud zřejmě v úterý (zdroj: ČT24)

Soud začal projednávat loňskou vraždu v nákupním centru na Smíchově, kde Michelle Sudků ubodala zákaznici. V ten samý den přitom byla propuštěna z psychiatrické léčebny v Bohnicích. Za vraždu a pokus o vraždu jí hrozí až doživotí. Sudků před soudem prohlásila, že byla v době činu nepříčetná. Podle znaleckých posudků sice Sudků trpí útočným a nekrofilním sadismem, její ovládací a rozpoznávací schopnosti ale porucha v době činu neovlivnila.

Sudků podle obžaloby chtěla zabíjet už dva týdny před vraždou. Loni 5. července se pokusila uškrtit dívku v kavárně na Újezdě. „Měla jsem chuť uškrtit nějakou dívku a pomilovat se s ní,“ řekla u soudu. Mladá žena se však křikem zachránila. 

Navíc ještě stihla dát pod škrtidlo ruce. „Pokud by je tak dát nestihla, došlo by vzhledem k intenzitě škrcení během několika desítek vteřin k poruše vědomí. Pokud by tlak trval několik minut, došlo by k udušení,“ uvedl u soudu znalec Jiří Hladík.

Po prvním útoku skončila Sudků v Bohnicích, později však byla propuštěna

Po tomto incidentu ji policisté nechali převézt do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, jenomže došlo k pochybení a k lékařům se informace o útoku nedostala. „Nedovezli mě ani na stanici. To není normální, vždyť já jsem sexuální deviant,“ podivila se Sudků před soudem.

Postup léčebny prošetřovala expertní komise, která ale dospěla k závěru, že lékaři nepochybili. Chyba nastala v komunikaci mezi policisty, záchranáři a lékaři. Kvůli zásahu v kavárně na Újezdě jsou od minulého týdne obžalováni dva policisté. Žalobci pro ně navrhli zákaz činnosti.

Napadená dívka uvedla, že jí zasahující policisté dali na výběr – buď bude muset na služebnu kvůli sepsání záznamu, nebo nic nenahlásí a oni se postarají, aby byla útočnice převezena do Bohnic. „Zvolila jsem to jednodušší,“ dodala napadená dívka, která se soudního líčení nezúčastnila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sudků neměla nařízenou ústavní léčbu a na psychiatrii pobývala dobrovolně. Z výpovědi jejího lékaře v trestním spisu vyplývá, že ji nepokládal za deviantku. Žena prý ostatním pacientkám neustále vykládala, že je sadistka, a předčítala jim vlastní básně se sadistickou tematikou. 

„Je u ní diagnostikovaná určitá porucha osobnosti, která spočívá mimo jiné v tom, že si dost vymýšlí. Takže možná, že ji nebrali dostatečně vážně,“ dodává soudní znalec v oboru psychologie Karel Netík. 

Lékaři její chování vyhodnotili jako účelové s tím, že žena v ústavu usiluje především o střechu nad hlavou. Proto ji požádali, aby odešla. Při té příležitosti jim vyčetla, že z ní tímto rozhodnutím udělali bezdomovce.

Postup bohnické léčebny začali milulý týden znovu zkoumat žalobci. Události prověřuje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8 pro podezření z nepřekažení trestného činu. Teď se čeká na vypracování znaleckých posudků. 

Oběť prý Sudků připomínala adoptivní matku

Michelle Sudků pak zabíjela ještě ten samý den, co byla z Bohnic propuštěna. Svou oběť si prý vybrala proto, že jí připomněla adoptivní matku. Poté, co byla propuštěna z léčebny, se jí prý zatmělo v hlavě.

Nůž, kterým čtyřiapadesátiletou ženu ubodala, si Sudků opatřila přímo v prodejně. Ženu bodla dvakrát, napadená zraněním podlehla na místě. „Byla jsem nepříčetná,“ řekla obžalovaná. Dodala, že činu lituje a omluvila se rodině zabité ženy. „Omlouvám se, že jsem jim vzala manželku a maminku, že s nimi nebyla na Vánoce doma.“

Policie v obchodním centru na Smíchově
Zdroj: ČT24

Jak ovšem upozornila státní zástupkyně, podle znaleckých posudků byla Sudků příčetná: „Pokud paní obžalovaná tvrdí, že byla v době činu nepříčetná, jde o její subjektivní hodnocení, tak ona vnímá svoje pocity,“ uvedla žalobkyně Jana Murínová. „Ze znaleckých posudků rozhodně nevyplývá, že by v době obou činů byla nepříčetná,“ dodala.

Podle sexuologů Sudků vraždila, aby na sebe upozornila lékaře

Sudků před soudem vypověděla, že byla agresivní už od dětství. Řekla, že v mládí zabíjela a znásilňovala psy. Sadistické myšlenky se u ní však prý začaly objevovat až ve chvíli, kdy chtěla podstoupit přeměnu v muže a začala brát hormonální injekce. Poté prý začala myslet na to, že by chtěla uškrtit nějakou ženu. Znalci ale upozorňovali na to, že Sudků v době útoku hormony ovlivňovat nemohly, protože je přestala brát už v roce 2013. 

Podle svých slov prý lékařům v Bohnicích říkala, že je nebezpečná a může někoho zabít. Kriminalistům po vraždě řekla, že už na Smíchov jela s úmyslem zavraždit náhodně vybranou ženu. Místo si vybrala proto, že věděla, že tam prodávají nože. Jenže podle sexuologů na čtyřiapadesátiletou zákaznici zaútočila nikoliv kvůli své poruše, ale kvůli tomu, že na sebe chtěla upozornit lékaře.

Poněkud odlišná situace podle nich nastala při prvním ženině útoku na mladou návštěvnici kavárny. Tehdy údajně byla její motivací představa sexu s mrtvým ženským tělem. Ovládací schopnosti útočnice tak byly sníženy, rozpoznávací však nikoliv. Dívka, kterou žena začala škrtit na záchodcích tričkem, se zachránila křikem. Útočnice ve své výpovědi na policii litovala, že její oběť nebyla hluchoněmá.