Trestání úspěšných a předvolební panika, hodnotí pravice návrhy ČSSD. Solidarita, oponuje levice

Události, komentáře: ČSSD představila své daňové návrhy, ostatní je odmítají (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté chtějí po případném úspěchu ve volbách do sněmovny zavést progresivní daň. U zaměstnanců navrhují čtyři sazby od 12 do 32 procent, nejvyšší sazba by se týkala lidí s měsíčními příjmy nad 50 tisíc korun. V případě firem chce ČSSD tři sazby od 14 do 24 procent. Komunisté návrh podporují, proti je naopak pravicová opozice i vládní ANO a lidovci.

„KDU-ČSL se debatě o přenastavení daňových sazeb nevyhýbá, ale zásadně odmítáme zvyšování daní. Podle našeho názoru by bylo lepší nechat lidem více peněz v peněženkách formou daňových slev, a to jak za poplatníka – tato sazba už nebyla delší dobu valorizována – tak také rodičům za jejich děti,“ říká místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jaroslav Klaška.

ODS návrh jednoznačně odmítla, vidí za ním útok na schopné i snahu o sbližování levicových stran. „Trestat úspěch a aktivitu lidí se nemá, je to nespravedlivý, zastaralý a neúspěšný koncept. Podle mého názoru je to první praktický krok poté, co Bohuslav Sobotka ohlásil možnou spolupráci ČSSD s komunisty. Ani mě nepřekvapuje, že tento levicový nespravedlivý krok trestající úspěšné lidi přichází týden poté,“ míní ekonomický expert strany ODS Jan Skopeček.

Sociální demokraté podle něj už tak složitý daňový systém ještě dále komplikují. „Pro progresi není žádný důvod. ČR patří mezi země s nejnižší mírou ohrožení chudobou, mzdové rozdíly jsou jedny z nejnižších v rámci EU, nemáme tu úzkou vrstvu bohatých nebo naopak chudých,“ dodává Skopeček.

A proti je i hnutí ANO. Podle šéfa sněmovního hospodářského výboru Ivana Pilného (ANO) má velké výhrady třeba k sazbám daní pro firmy. Solidarita podle něj v Česku funguje formou daňových slev nebo tzv. solidární přirážky ve výši 7 procent.

„Systém není třeba měnit. A pokud, tak je ho potřeba zjednodušit, a ne zesložitit, abychom dosáhli nějakého volebního úspěchu. O nic jiného tady sociální demokracii nejde. U komunistů mě to nepřekvapuje, u nich vždycky bylo heslo, že úspěch v Čechách se trestá. Ale u sociálních demokratů mě to trochu překvapuje, je to panika před volbami,“ míní Pilný.

Příklad progresivního zdanění podle ČSSD
Zdroj: ČSSD

ČSSD ale návrh hájí tím, že progresivní sazba daně je v Evropě poměrně běžná a ještě před několika lety existovala i v Česku. „Určitě nejsme v panice, ale volby se blíží a strany přemýšlejí o svém programu. Toto by se mělo stát součástí našeho programu, to chceme lidem nabídnout. Není to žádné trestání. To je v Evropě standardní, 21 zemí to má – trestají tyto země úspěšné? Netrestají,“ reagoval na výtky předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Podle něj by na změně vydělalo 90 procent lidí.

Naopak komunisté by byli pro ještě větší daňovou progresi, než navrhuje ČSSD. „Myslím, že současná realita mírně progresivní je, ale že by si lidé zasloužili spravedlivější rozdělení daňového břemene. Takže bude debata o té křivce progresivity a my jsme v tomto ohledu důraznější,“ uvedl místopředseda KSČM a člen sněmovního rozpočtového výboru Jiří Dolejš.