Smogová situace již není v žádném kraji, kvalita ovzduší se zlepšila

Meteorologové již odvolali smogovou situaci ve všech krajích po celé republice. Kvalita ovzduší se zlepšila i v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V noci na sobotu nebo v sobotu ráno skončila smogová situace v Olomouckém, Moravskoslezském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Byla vyhlášena od konce minulého týdne ve většině krajů kvůli zvýšeným koncentracím polétavého prachu ve vzduchu.

Na Olomoucku tak již neplatí ani signál regulace, při němž musí podniky s prašnými provozy omezit výrobu. Na většině míst v kraji klesají koncentrace polétavého prachu v ovzduší k povolenému dennímu limitu 50 mikrogramů na metr krychlový, zjistila agentura ČTK z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejvyšší koncentrace polétavého prachu byly v sobotu ráno v Prostějově, kde v 06:00 činily 98,4 mikrogramu, ještě v pátek to však bylo přes 140 mikrogramů. V Olomouci-Hejčíně byla koncentrace 70 mikrogramů, v Olomouci ve Šmeralově ulici 61,1 mikrogramu. V Přerově to bylo 64,2 mikrogramu a Bělotíně 58,3 mikrogramu polétavého prachu na metr krychlový.

Tradičně nejlepší situace byla na horách, v Jeseníku činila v sobotu ráno koncentrace jen 34,8 mikrogramu.

  • Smogová situace se vyhlašuje, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles. 
  • Regulace se vyhlašuje, pokud dvanáctihodinový průměr koncentrací překročí hranici 150 mikrogramů na metr krychlový a na dalších 24 hodin se nečeká pokles.

Ve čtvrtek tak přestala platit smogová situace v Jihomoravském kraji a na Třinecku, v pátek ve Zlínském a Středočeském kraji a také v Praze.

Za smogové situace meteorologové doporučují lidem omezit jízdu auty a přednostně využívat veřejnou dopravu. Lidé by se při pobytu venku měli zdržet zvýšené fyzické zátěže spojené s větší frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti.