Smog trápí hlavně severovýchod. Na Třinecku opět signál regulace

Meteorologové v noci opět vyhlásili na Třinecku signál regulace, který dále platí i v Ostravské aglomeraci. Důvodem jsou zhoršené rozptylové podmínky. Od rána navíc ve zbytku Moravskoslezského kraje platí smogová situace a i tam hrozí brzy vyhlášení regulace. Tento signál platil na Třinecku už minulý týden, odvolán byl v noci na sobotu. Se smogem se potýkají i na dalších místech v Česku. Smogová situace stále platí také v Olomouckém, Zlínském a Ústeckém kraji.

 Na Třinecku tak musí některé podniky opět omezovat výrobu a meteorologové vyzývají, aby lidé nejezdili auty a využívali hromadnou dopravu:

„Doporučujeme maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu. Přispějete tak ke zlepšení momentální špatné kvality ovzduší, neboť emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ apelují meteorologové.

Lidé by pak měli omezit pobyt pod širým nebem a zdržet se zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti.

Na většině míst regionu průměrné denní koncentrace polétavého prachu odpoledne dosáhly více než trojnásobku povoleného limitu, který je padesát mikrogramů na metr krychlový. Někde se blížily až čtyřnásobku a například v Českém Těšíně na Karvinsku byla mezní hranice více než čtyřikrát překonána, když tam odpoledne bylo naměřeno 205 mikrogramů na metr krychlový. Podle aktuálních hodinových koncentrací meteorologové situaci na některých místech hodnotí stále jako špatnou. 

„Během noci očekáváme místy mírné zlepšení rozptylových podmínek. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace suspendovaných částic PM10 budou dvojnásobně až čtyřnásobně překračovat hodnotou stanoveného imisního limitu,“ uvedli meteorologové. 

Regulace platí pro Třinecko a Ostravskou aglomeraci
Zdroj: ČHMÚ

Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině stanic překročí dvanáctihodinový průměr koncentrací prachových mikročástic PM10 hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový a nelze v následujících 24 hodinách očekávat zlepšení situace. Smogová situace se pak vyhlašuje, pokud 12hodinové průměry překračují hranici 100 mikrogramů na metr krychlový.

  • Polétavý prach (PM z anglického názvu „particulate matter“) je pojem pro mikročástice o velikosti několika mikrometrů (µm). Částice mají své specifické označení podle velikosti – například PM10 označuje polétavý prach o velikosti 10 mikrometrů. 
  • Částice atmosférického aerosolu se usazují v dýchacích cestách. Místo záchytu závisí na jejich velikosti. Větší částice se zachycují na chloupcích v nose a nezpůsobují větší potíže. Částice menší než 10 µm (PM10) se mohou usazovat v průduškách a způsobovat zdravotní problémy.
  • Částice menší než 1 µm mohou vstupovat přímo do plicních sklípků, proto jsou tyto částice nejnebezpečnější. Na částice polétavého prachu se vážou těkavé organické látky (VOC – z anglického názvu volatile organic compounds), které pak v organismu působí toxicky.
  • Inhalace PM10 poškozuje hlavně kardiovaskulární a plicní systém. Dlouhodobá expozice snižuje délku dožití a zvyšuje kojeneckou úmrtnost. Může způsobovat chronickou bronchitidu a chronické plicní choroby. V důsledku absorpce organických látek s mutagenními a karcinogenními účinky může expozice PM10 způsobovat rakovinu plic.
  • Zdroj: www.cistenebe.cz

Množství prachu v ovzduší stouplo po středečním mírném zlepšení ve Zlínském kraji. Smogová situace tak platí i nadále. Meteorologové ji vyhlásili v úterý, a to už potřetí v tomto měsíci. Nejvíce polétavého prachu je ve Valašském Meziříčí, kde jsou jeho naměřené hodnoty dvounásobné oproti Zlínu. Tamější smogovou situaci nezpůsobila největší místní chemička, mohou za ni domácí kamna a auta.

Nárůst množství prachu v ovzduší zaznamenali i v Olomouckém kraji, kde smogová situace platí od čtvrtka. Zatímco ráno koncentrace polétavého prachu na většině území klesly, odpoledne opět stouply. 

Nejvyšší hodinové hodnoty v kraji, až 124 mikrogramů, naměřili odpoledne v Prostějově. Čtyřiadvacetihodinové hodnoty jsou již od rána stále překročeny v Bělotíně na Přerovsku, kde se v odpoledních hodinách zvýšily až na 88 mikrogramů na metr krychlový.