Stále platí výstraha kvůli tvorbě sněhových jazyků a závějí. K večeru začne sněžení ustávat

Události: Dopravní komplikace kvůli sněhu (zdroj: ČT24)

Sněhové přeháňky se budou vyskytovat i v pátek, nejčastěji na horách. K večeru budou ale postupně ustávat. V platnosti zůstává až do 18 hodin výstraha kvůli tvorbě sněhových jazyků a v polohách nad 700 metrů se kvůli severnímu větru mohou tvořit závěje.

On-line přenos

Počasí v Česku 4. ledna

  • 20:21

    „Chirurgicko-traumatologická ambulance má za poslední dva dny zhruba 50procentní navýšení počtu pacientů,“ potvrdil ředitel Krajské nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný. Dvojnásobek případů ohlásila například i jihlavská nemocnice.

  • 20:19

    Mráz a sníh nepůsobí problémy jen na silnicích, více práce mají i lékaři. Například v pražské Thomayerově nemocnici ošetřili zhruba 60 zraněných, každý desátý člověk musel v zařízení zůstat. Nejčastěji šlo o zlomeniny nebo naraženiny.

  • 20:05

    Silný vítr na Vysočině stále vytváří sněhové jazyky a spolu s padajícím sněhem také snižuje dohlednost. Dálnice D1 je na Vysočině holá a vlhká, sjízdná se zvýšenou opatrností. U Lukavce na Pelhřimovsku blokují kamiony uvízlé v kopcích silnici II/128.

Husté sněžení ve čtvrtek vpodvečer na krátkou dobu uzavřelo silnici I/7 z Chomutova do Německa přes hraniční přechod Hora sv. Šebestiána. Silnice, které byly ve středu a ve čtvrtek kvůli sněžení neprůjezdné, se už ale během dne otevřely. Večer provoz komplikovala namísto sněhu hlavně ledovka, na horách stále platí výstrahy na sněhové jazyky a v nejvyšších partiích i na závěje.

Ve středu zasáhlo Česko nebývale husté sněžení – nejvydatnější za několik posledních let. Ve čtvrtek se již počasí zmírnilo, meteorologické výstrahy, které varovaly před množstvím nového sněhu, přestaly platit v devět hodin dopoledne. 

Výstrahu na sněhové jazyky a možné závěje sice meteorologové zmírnili co do plochy, ale zato prodloužili až do pátku. Sněhové jazyky i závěje se budou tvořit převážně na horách, i když varování před jazyky se týká také níže položených regionů Moravy s výjimkou většiny Jihomoravského kraje (ale týká se Blanenska). Výstraha na závěje naopak platí pouze pro Krkonoše, Orlické hory, Králický Sněžník, Jeseníky a Beskydy v místech nad 700 metrů.

Na nejvyšších horách ale platí ještě jiný druh varování. Protože napadlo velké množství sněhu, vyhlásila Horská služba v Krkonoších třetí stupeň lavinového nebezpečí. Čerstvý sníh napadl na zledovatělou starší pokrývku, nová vrstva je málo stabilní. Kvůli tomu, ale také kvůli velmi špatné viditelnosti, doporučuje Horská služba upustit od hřebenových túr. V Jeseníkách potom od čtvrtečního dopoledne platí druhý stupeň lavinového nebezpečí namísto dosavadního prvního.

  • do pátku 18:00
  • závěje: vysoký stupeň nebezpečí, okresy Jablonec nad Nisou, Semily, Trutnov, Rychnov n. K., Ústí n. O., Šumperk, Jeseník, Bruntál, Nový Jičín, Frýdek-Místek v polohách nad 700 metrů
  • sněhové jazyky: nízký stupeň nebezpečí, části krajů Středočeského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého a Jiohomoravského, celý kraj Liberecký, Vysočina, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský
  • do pátku 9:00
  • sněhové jazyky: nízký stupeň nebezpečí, části krajů Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Ústeckého

Ve čtvrtek dopoledne se dálnice zejména ve vyšších polohách ještě vzpamatovávaly ze středečního a nočního sněžení. Během dne ale sníh z jejich povrchu zmizel, po poledni tedy byly povrchy dálnic či silnic pro motorová vozidla holé.

Studio 6: Jak probíhá monitoring dopravy v Česku (zdroj: ČT24)

Počasí má vliv také na provoz vlaků. České dráhy ve čtvrtek ráno ohlásily problémy na řadě tratí, někde kvůli závějím, jinde kvůli poruchám vozidel. Kvůli napadanému sněhu například nefungovaly výhybky na nádraží v Dobřichovicích, což ochromilo regionální dopravu mezi Prahou a Berounem. Podobný problém později nastal i na tanvaldském nádraží.

Železničáři také zrušili plánovanou výluku na česko-rakouských hranicích, když se ukázalo, že se náhradní autobus nedostane po silnici z Českých Budějovic do Lince. Nakonec jel v celé trase vlak, který tak nahradil náhradní autobusovou dopravu.

SITUACE V KRAJÍCH

JIHOČESKÝ KRAJ: Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na některých místech v regionu sněží a objevuje se i nárazový vítr. Vozovky někde pokrývá rozbředlý nebo ujetý sníh.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Všechny cesty jsou sjízdné, dálnice v regionu jsou suché a holé, silnice převážně mokré po chemickém ošetření. Fouká ale silný vítr. České dráhy ve čtvrtek ráno kvůli problémům s vozidly omezily provoz osobních vlaků mezi Brnem a Tišnovem, později  zase závada omezila provoz na trati ze Znojma směrem na Vysočinu.

KARLOVARSKÝ KRAJ: I když v noci na čtvrtek napadl nový sníh, všechny silnice v kraji zůstaly sjízdné. Na většině ale leží rozbředlé zbytky sněhu. V regionu se v noci na čtvrtek stala jedna z nejzávažnějších dopravních nehod, dva lidé utrpěli zranění po srážce osobního auta s dodávkou u Drmoulu. 

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Na většině chemicky udržovaných silnicích leží vrstva rozbředlého sněhu nebo sněhová kaše. Ostatní silnice pokrývá vrstva ujetého sněhu, která je na řadě míst ledovatá. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové byla v pátek ráno bez sněhu. Východní část kraje ráno zasáhly sněhové přeháňky. Silné sněžení z minulých dnů by se opakovat nemělo, ale vítr by mohl na cestách tvořit sněhové jazyky nebo závěje.

Odhazování auta v Horní Malé Úpě v Krkonoších
Zdroj: David Taneček/ČTK

LIBERECKÝ KRAJ: Dopravu komplikuje silný nárazový vítr a sněhové přeháňky, platí výstraha na sněhové jazyky a závěje. Silnice jsou s opatrností sjízdné. Pro nákladní auta nad šest tun zůstává uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy na Liberecku. Silnice se nesolí a nákladní auta mívají na ujetém sněhu problémy, bezpečnější je pro ně v zimě alternativní trasa po silnici I/13, která se udržuje chemicky.

Sněhové jazyky se vyskytují na cestách na Semilsku, Jablonecku i Českolipsku, kde hrozí také zmrazky. Jazyky jsou také na silnici I/9 mezi Chlumem a Jestřebím, sníh leží na vozovce na bývalé rychlostní silnici z Turnova do Liberce a Bílého Kostela.

Ve čtvrtek se v 16 hodin se otevřela silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a hraniční přechod do Polska i pro kamiony. Průjezdná už je i silnice II/268 u Ralska, kterou blokovaly havarované kamiony, a také silnice 290 z Jizerky přes Kořenov na Vysoké nad Jizerou. Již ve čtvrtek také skončila preventivní uzavírka silnice z Mníšku na Frýdlant pro nákladní dopravu. „Silnici budeme hlídat, ale nepředpokládám, že bychom ji dnes museli znovu uzavírat,“ uvedl Pavel Vach ze společnosti Eurovia CS, která v kraji udržuje státní silnice.

Rovněž železniční provoz počasí ovlivnilo. U Frýdlantu u Jablonce nad Nisou zapadla ve čtvrtek kolejová fréza, než se podařilo ji vyprostit, blokovala provoz na trati mezi Libercem a Turnovem. Kvůli poruše výhybky na nádraží v Tanvaldu jezdili se zpožděním také vlaky na páteřní regionální lince Liberec – Sklářská Poruba. Vítr zastavil i lanovky na Ještěd a na Lysou horu v Rokytnici.

Závěje v Jilemnici
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Jiří Holubec

OLOMOUCKÝ KRAJ: Některé silnice Olomouckého kraje pokrývá v pátek ráno námraza. Velká opatrnost je na místě především na D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí a opačně směrem na Hranice, kluzké silnice však hlásí silničáři také u Ostružné na Jesenicku a Úsova na Šumpersku. Ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka se tvoří místy sněhové jazyky. Na většině silnic leží po nočním sněžení rozbředlý sníh.

PARDUBICKÝ KRAJ: Komunikace I/11 je v úseku z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch sjízdná pouze se sněhovými řetězy. Na silnici I/35 mezi Býští a Jaroslaví na Pardubicku pokrývá vozovku zledovatělá vrstva sněhu. Na otevřených úsecích se objevují sněhové jazyky a závěje, na Svitavsku hrozí i náledí. Nesjízdné byly přes den především silnice nižších tříd v části Orlických hor a Českomoravské vrchoviny. Na železnici byla nesjízdná trať do Moravské Třebové a mezi Mladějovem a Moravskou Třebovou, provoz už byl ale obnoven.

PLZEŇSKÝ KRAJ: Po čtvrtečních problémech se sněhovými jazyky, větrem a ledovkou se situace na silnicích v Plzeňském kraji uklidnila. Všechny komunikace jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Vítr i sněžení už ve čtvrtek večer ustaly v celém regionu, teploty se pohybují hluboko pod bodem mrazu. Vozovky jsou vymrzlé, někde, kde ještě zabírá sůl, mohou být mokré, řekl dispečer krajské správy silnic Jiří Slapnička. Policie nehlásí nikde žádné větší nehody nebo problémy.

iReportér: Bílá tma na dálnici D10 objektivem Petra Kočího (zdroj: ČT24)

STŘEDOČESKÝ KRAJ a PRAHA: Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné,  na některých cestách nižších tříd leží uježděný sníh. 

Během čtvrtečního dopoledne havarovaly na dálnici D10 mezi Mladou Boleslaví a Benátkami nad Jizerou dva kamiony – každý v jiném směru. Obě nehody se již podařilo odstranit. Policisté stanovili jako příčinu první nehody nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky.

iReportér: Nehoda kamionu na D10 objektivem Pavla Pavlase (zdroj: ČT24)

Ve středních Čechách a Praze působil sníh a mráz také komplikace na železnici. Před polednem narazil osobní vlak do stromu, který spadl na trať z Mladé Boleslavi do Mšena. Několik hodin trvaly také komplikace na trati Praha–Beroun, které způsobila zasněžená výhybka na nádraží v Dobřichovicích, ale také závada na koleji na pražském Vyšehradě.

Je to lepší než včera, lidé se na to více připravili.
Michaela Richterová
Policejní mluvčí , o provozu ve čtvrtek

ÚSTECKÝ KRAJ: Silnice jsou s opatrností sjízdné. Řidiči musejí počítat s nárazovým větrem v Krušných horách. Na silnici D7 na Chomutovsku se tvoří námraza. Dálnicí D8 projedou šoféři ve všech pruzích, od Ústí směrem k hranici s Německem vane vítr a mohou se ještě tvořit sněhové jazyky. Trasa D7 z Chomutova do Německa je místy namrzlá. 

Zavátá silnice na Vysočině
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Tomáš Dájulky Špaček

KRAJ VYSOČINA: Sněhové jazyky, které se tvoří kvůli větru, stále komplikují dopravu na Vysočině. Na silnicích leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Vozovky jsou sjízdné, řidiči však podle silničářů musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. U Chotěboře sjel do příkopu autobus, nehoda skončila bez zranění. Dálnice D1 je na Vysočině holá a vlhká, sjízdná se zvýšenou opatrností. U Lukavce na Pelhřimovsku blokují kamiony uvízlé v kopcích silnici II/128.

ZLÍNSKÝ KRAJ: Dopravu ve Zlínském kraji v pátek ráno komplikuje vítr, kvůli němuž se na silnicích místy tvoří sněhové jazyky. Cesty jsou většinou mokré po chemickém ošetření, vozovky druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá ujetá vrstva sněhu. Jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Mráz ve Zlínském kraji také zkomplikoval pyrotechnické práce ve Vrběticích. Zemina a trosky skladu číslo 16, který vybuchl v říjnu 2014, jsou totiž natolik promrzlé, že od nich nelze oddělovat munici a její komponenty. „Během dvou uplynulých nocí navíc přímo v epicentru napadlo až 30 centimetrů sněhu, což znamená, že se pyrotechnici nemohou bezpečně pohybovat v terénu,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková. 

POČASÍ

Nejvíce sněhu napadlo ve středu v Černém dole v Krkonoších – okolo půl metru. Sněžení pokračovalo během čtvrtka na celém území Česka, nikoli však již tak vydatné. Na horách napadne maximálně 20 centimetrů sněhu, večer bude sněžení ustávat.

Teploty dále klesají vlivem arktického vzduchu, jenž se nad střední Evropou objevil už v úterý. Mrznout bude již celý den, a to na všech místech v republice. V noci ze čtvrtka na pátek se budou ranní teploty pohybovat mezi minus osmi a minus dvanácti stupni a ani ty denní nepřerostou přes minus pět. Ojediněle může být v pátek až minus 15 stupňů Celsia.

Výhled počasí
Zdroj: ČT24