Dvojice Čechů zadržená v Turecku žádá soud o propuštění

Právník dvojice Čechů, kterou pro podezření z členství v ozbrojené teroristické organizaci zadrželi v Turecku, podal žádost o jejich propuštění. Při čtvrtečních sněmovních interpelacích to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle české strany prý není důvod, proč by Markéta Všelichová a Miroslav Farkas měli být zadržováni nebo souzeni.

„Právní zástupce zadržených podal k soudu vyšší instance žádost o propuštění,“ uvedl ve sněmovně premiér Sobotka. Soud podle jeho informací případ přezkoumává a sbírá další informace. Na rozhodnutí zřejmě bude potřebovat nejméně měsíc.

České velvyslanectví v Ankaře podle předsedy vlády pomáhá příbuzným dvojice zorganizovat návštěvu v turecké věznici. Zprostředkovalo také převod peněz od rodiny Všelichové do věznice a poskytlo kontakt na anglicky mluvícího právníka, který je ochoten ujmout se případu.

„Podle dostupných informací ministerstva zahraničí nebylo účelem cesty této dvojice do Sýrie účastnit se jakékoli teroristické činnosti,“ zdůraznil Sobotka. Oba zadržení podle něho deklarují, že chtěli zřídit mobilní nemocnici. Ministerstvo zahraničí nemá informace, že by jednání dvojice bylo podle českého práva trestné.

Ministerstvo ale už dříve upozornilo, že Turecko považuje milice syrských Kurdů YPG, ke kterým se zadržení Češi veřejně hlásí na sociálních sítích, za pobočku turecké Strany kurdských pracujících (PKK). Ta je v Turecku řazená k teroristickým skupinám.

Záležitost kolem Všelichové a Farkase bude jedním z témat, o kterých bude 13. prosince jednat v Turecku ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).