Zimola: Babiš hraje tvrdě, ale fér. ČSSD se musí přizpůsobit

Jiří Zimola a Jaroslava Pokorná Jermanová v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

„Jsem zvyklý, že politika je souboj. Stěžovat si, že soupeř hraje tvrdě, mi přijde skoro zbytečné,“ vymezil se v pořadu Události, komentáře hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) proti dopisu premiéra a svého stranického předsedy Bohuslava Sobotky, který zkritizoval „agresivní“ a „dehonestující“ politiku Andreje Babiše. Šéf hnutí ANO se naopak podle Zimoly chová „férově“. Hejtman zopakoval, že si myslí, že by sociální demokracie měla oddělit post premiéra a předsedy strany.

Bohuslav Sobotka po neúspěšných krajských volbách napsal svým spolustraníkům dopis, v němž zkritizoval předsedu svých koaličních partnerů z hnutí ANO Andreje Babiše. Ten podle předsedy nejsilnější vládní strany agresivně vykrádá témata ČSSD, přivlastňuje si jejich úspěchy a proti partaji vede prostřednictvím svých médií dehonestující kampaň.

„Pan premiér zmatkuje. Není náš cíl někoho dehonestovat a ničit. Lidé nám dali důvěru, protože děláme politiku jinak,“ vyjádřila se v pořadu Události, komentáře k Sobotkovu dopisu místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Premiér podle ní někdy volí prohlášení, která by ve své funkci neměl.

Zimola: Babiš hraje férově

Se Sobotkovou epištolou se neztotožňuje ani jihočeský hejtman za sociální demokracii Jiří Zimola. „Jsem zvyklý, že politika je souboj. Stěžovat si, že soupeř hraje tvrdě, mi přijde skoro zbytečné,“ vymezil se vůči rétorice svého stranického předsedy. Podle Zimoly je předseda hnutí ANO sice tvrdý, ale férový. ČSSD se podle něj musí přizpůsobit.

Srovnávám to s fotbalem. Když budu hrát proti Barceloně a prohraju o pět gólů, tak nemůžu svalovat vinu na to, že Barcelona je prostě lepší a že nás přehrála. Musím pracovat na sobě, abych příště třeba uhrál plichtu.
Jiří Zimola
hejtman

Podle Zimoly se Andrej Babiš na ministerstvu financí snaží pracovat ve prospěch státu, stejně jako ministři za ČSSD i premiér. „Otázka je, kdo dokáže lépe prodat výsledky své práce. Tady se zjevně Andreji Babišovi daří lépe,“ přiznal sociální demokrat.

Zimola: Ne všechno je v politice fér

Naopak hejtmanka za ANO Pokorná Jermanová si na neférovost Andreje Babiše postěžovala. Miliardář totiž bez jejího vědomí vyjednával o koalici ve Středočeském kraji a dokonce nabídl místo hejtmana lídrovi Starostů a nezávislých Vítu Rakušanovi, přestože Pokorná Jermanová v čele krajské kandidátky hnutí ANO volby vyhrála.

„Říkala jsem mu, že si myslím, že zbytečně skládáme zbraně, že vyjednávání jsou ještě před námi a že se s ním chci sejít osobně. To se stalo. Přesvědčila jsem ho o své cestě,“ popsala Pokorná Jermanová, jak si s šéfem hnutí ANO problém „vyříkali“.

„Musíme si zvykat, že politika je politika a že ne všechny věci jsou úplně fér,“ okomentoval povolební vyjednávání ve Středočeském kraji Zimola. „Mě těší, že jsme s Andrejem Babišem byli schopni najít společnou linku v rámci toho, co si myslíme, že by v politice fér být mělo,“ dodal Zimola, který v Jihočeském kraji složil vládu právě s hnutím ANO a Jihočechy 2012.

Rozluka premiérství a předsednictví

Zimola patří ke kritikům aktuální kondice sociální demokracie. Domnívá se, že by bylo záhodno oddělit funkci premiéra a předsedy strany. Obě v současné době zastává Bohuslav Sobotka. „Musí zvážit, nakolik jeho působení v roli trenéra je pro celý tým prospěšné,“ vyjádřil se hejtman.

Kdyby si Sobotka ponechal jen jednu ze svých funkcí, mohl by být pro ČSSD užitečnější, míní Zimola. „To je můj názor a nemusí to být názor delegátů sjezdu,“ odkázal na březnovou volbu předsednictva sociálních demokratů.

Kdyby se Sobotka role lídra ČSSD vzdal, sociální demokracie by našla kandidáty, kteří by po něm mohli „převzít štafetový kolík“, je přesvědčen Zimola. Připomněl, že strana má 20 tisíc členů. „Nepochybuji, že mezi nimi dokážeme najít i nového předsedu,“ uvedl s tím, že svůj tip neprozradí. Sám na březnovém sjezdu nechce kandidovat ani na předsednickou, ani na místopředsednickou pozici.

  • Jiří Zimola se po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 zúčastnil lánské schůzky. Spolu se svými stranickými kolegy Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem, Milanem Chovancem a Jeronýmem Tejcem se setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Část vedení ČSSD se tehdy pokusila odstavit předsedu Sobotku od vyjednávání o vládě. Předsednictvo k tomu přijalo usnesení, avšak Sobotku podpořily krajské organizace a ústřední výkonný výbor strany usnesení zrušil.

ANO nechce Zimolu v čele hejtmanů

Jiří Zimola by se naopak mohl stát předsedou Asociace krajů. Hnutí ANO jej však podpořit nechce. „Když se podíváme, jak dopadly krajské volby, tak jednoznačným vítězem je hnutí ANO, přestože jsme v některých krajích zůstali v opozici,“ vysvětlila Pokorná Jermanová, proč by měl být šéfhejtman z Babišovy strany. Sama se o funkci ucházet nebude, kdyby ji však byla nabídnuta, uvažovala by o ní.

„Je obdivuhodná odvaha mých kolegyň a kolegů z hnutí ANO poté, co čerstvě přijali správu svých krajů, ucházet se o místo předsedy Asociace krajů. Při vší úctě k jejich profesní erudici si přece jen myslím, že by předsedou Asociace krajů měl být člověk, který již zná její fungování a zná problematiku nejen svého, ale i dalších krajů,“ domnívá se Zimola.

Jaroslava Pokorná Jermanová (hnutí ANO)
Zdroj: ČT24

„Přístup zkušenějšího sourozence, který nás bude poučovat, jak máme něco dělat, se prolíná napříč politikou odspodu až nahoru. Myslím si, že i moji kolegové, kteří nikdy na kraji nebyli, mají mnoho jiných dovedností a zkušeností, které mohou být přínosem pro Asociaci krajů,“ nesouhlasí se Zimolou Pokorná Jermanová. Nového předsedu vybírají šéfové krajů ze svých řad sami.