Do Iráku odletí čeští lékaři, příští rok je nahradí výcviková jednotka

Události: Mise českých chirurgů v Iráku (zdroj: ČT24)

V boji s Islámským státem pomůže i česká armáda – do konce roku chce do Iráku poslat zdravotníky, příští rok také výcvikové instruktory. Lékaři by měli odletět už v prosinci. Celá mise, do které se v jednom okamžiku zapojí maximálně 30 vojáků, má trvat do konce roku 2018.

Vyslání zdravotníků už schválila vláda, teď ho podpořil Senát a zásadní výhrady neměla ani opozice při jednání poslaneckého výboru pro obranu. K zahraniční operaci tak chybí jen souhlas sněmovny, která se má tématem zabývat tento týden.

Hlavním úkolem sedmnáctičlenného českého chirurgického týmu v Iráku bude záchrana životů koaličních a iráckých vojáků. Pracovat budou půl roku v americké polní nemocnici jižně od Mosulu, který irácká armáda se svými spojenci začala v těchto dnech osvobozovat od islamistů.

„Budou 85 kilometrů od Mosulu, ale není vůbec vyloučeno, že v závislosti na tom, jak se tam situace bude vyvíjet, může dojít i k přemístění,“ říká ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle něj je vyslání zdravotníků důležité vojensky i politicky a posílí roli Česka v boji proti takzvanému Islámskému státu.

Příští rok má české zdravotníky v Iráku vystřídat výcviková jednotka. „Vyšleme do deseti příslušníků ženijního vojska, kteří by byli víceméně instruktory v oblasti improvizovaných nástražných zařízení,“ vysvětluje náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Podobně nyní v Bechyni Češi školí kurdské bojovníky.

Náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář a předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Vyslání 30 vojáků by mělo stát maximálně 167 milionů korun. Podle Stropnického to je maximalistická varianta. Do země by totiž mělo nakonec jet vojáků o něco méně, navrhovaným rámcem 30 vojáků si armáda vytváří rezervu pro případ nutnosti. Ministr obrany předpokládá, že Česko za misi zaplatí 62 milionů korun.

Svou iráckou operaci chystá také Severoatlantická aliance. „Probíhá plánovací proces na přípravu výcvikové a asistenční mise,“ uvádí předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. 

Nejmodernější vojenské technologie k vidění v Praze

Současná vojenská technika včetně té, kterou používají spojenecké jednotky v Iráku, je teď k vidění také v Praze. Na veletrhu Future Forces se představuje přes 200 firem z 25 zemí. V rámci veletrhu probíhají také konference, semináře nebo dvoustranná jednání.

„Průmysl musí reagovat na zhoršenou bezpečnostní situaci ve světě, na nové hrozby terorismu, na hybridní války,“ říká prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

„Velkým tématem letošního ročníku je také ochrana kritické infrastruktury a obrana proti kybernetickým útokům,“ uvedli organizátoři. Několik firem tak na výstavě prezentuje možnosti, jak ochránit páteřní datové sítě.

Veletrh potrvá do pátku. Vnitřní expozice a semináře jsou přístupné pouze pro pozvané delegáty, kterých přijelo přes 1100. Je mezi nimi i více než padesátka generálů. Veřejnosti jsou určeny venkovní ukázky techniky vojáků, policistů, celníků či hasičů.