Krycí název Avarus. Plzeňská kriminálka zabavila půl třetího kila kokainu

Plzeňská policie zadržela největší zásilku drog za poslední tři roky (zdroj: ČT24)

Po více než roční práci plzeňští kriminalisté zasáhli proti krajským výrobcům a distributorům drog. Zadržet se jim podařilo nejen kurýra, který chtěl z Holandska dovézt víc než dva kilogramy čistého kokainu, ale také osm lidí, kteří na Plzeňsku pěstovali marihuanu.

Pašeráka s 2,2 kilogramy kokainu policisté zadrželi v pondělí, a podařilo se jim také vysledovat a dokumentovat celou cestu od objednání drogy v Nizozemsku po převzetí kurýrem a převezení do Čech. Část kokainu končila v Praze a část v Plzni. Hodnota zadrženého kokainu se pohybuje kolem deseti milionů korun.

Komisař Emanuel Belbl z krajské policie dodal, že ze zadrženého množství by se dalo naředěním získat teoreticky až osm kilogramů drogy. Prodejní cena se pohybuje v průměru kolem 3600 korun za gram, ale s naředěním samozřejmě klesá. Stopy k pašerákovi vedly od majitele growshopu, kolem kterého se točil také hlavní policejní zájem.

Domovní prohlídky v Plzni i v Praze

Policisté sledovali již delší dobu growshopy, které se věnují prodeji semen konopí a komponentů na jeho pěstování. Před časem byla na tyto obchody zaměřená celostátní policejní akce, tehdy ale ještě ze sítě policie unikly. Nyní kriminalisté zjistili, že zákazníkům kromě semen a komponentů také nelegálně prodávají předpěstované sazenice konopí – takzvané klony.

Pěstírna odhalená v rámci policejní akce Avarus
Zdroj: Policie ČR

„Poté, co jejich odběratelé vypěstovali rostliny do fáze sklizně, vykupovali od nich zpět sušinu marihuany a dále ji prodávali,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová. Při raziích v Plzni, Zbůchu a Líních také objevili pět vnitřních pěstíren marihuany s 1300 rostlinami a zadrželi osm lidí ve věku od 27 do 59 let. Šesti zadrženým hrozí až dvanáct let vězení. Tři z nich už skončili u soudu s návrhem na vazbu.

Při pětadvaceti domovních prohlídkách v Plzni, Praze a na severním Plzeňsku policisté našli dalšího víc než čtvrt kilogramu kokainu a odhadují, že jen za dobu, kdy gang sledovali a pokoušeli se obstarat dostatek důkazů, které obstojí před soudem, mohli podezřelí přivézt do Česka kolem deseti kilogramů kokainu. Někteří ze zadržených už měli drogovou kriminální minulost a počínali si velmi sofistikovaně a opatrně.

Na akci s krycím názvem Avarus se podílelo 180 policistů krajského ředitelství, včetně zásahové jednotky, a Národní protidrogová centrála.