Vojenští zpravodajci řešili kybernetické útoky i rasismus v armádě

Podle Vojenského zpravodajství loni v České republice nehrozily teroristické útoky. Zpravodajci alespoň neměli žádné informace, podle kterých by takové riziko existovalo. Uvedli to ve výroční zprávě za rok 2015. Podle ní loni ovšem přibylo případů kybernetické špionáže. Vojenské zpravodajství upozornilo také na fakt, že někteří vojáci používali skrytou nacistickou symboliku a na internetu psali rasistická prohlášení.

Zpravodajci za loňský rok neměli informace o nebezpečí teroristického útoku v České republice. „Zvýšené riziko však platí pro příslušníky Armády ČR působící v zahraničních operacích v jižní Asii, na Blízkém a Středním východě a v severní Africe,“ podotkli.

Riziko ovšem roste v oblasti kybernetické bezpečnosti. Útočníci loni použili nejčastěji metodu takzvaného phishingu, kdy se snaží podvodem vylákat přihlašovací údaje lidí nebo čísla jejich bankovních karet a účtů. Celkově byla ale rizika pro kybernetickou bezpečnost Česka v roce 2015 nízká až střední, to se ovšem může rychle změnit kvůli technologickému rozvoji, upozorňuje zpráva. 

V Česku byly aktivní cizí tajné služby

Podle zpravodajců loni také v Česku působily cizí tajné služby. Svůj vliv se snažily šířit přes sociální sítě, ale i přes nevládní a neziskové organizace. Cílem bylo také vyvolat pocit ohrožení. Bezpečností informační služba (BIS) ve své výroční zprávě, kterou zveřejnila ve čtvrtek, varuje, že loni nejvýznamněji působily na českém území zpravodajské služby Ruska a Číny.

Na ministerstvu obrany Vojenské zpravodajství zaznamenalo při jeho akvizicích nehospodárné nakládání s penězi a jejich neúčelné vynakládání. Došlo prý i k pokusu o kartelovou dohodu firem, které se účastnily výběrového řízení.

Rasismus, násilí i nacistická symbolika v armádě

V armádě zase zpravodjaci upozornili na to, že někteří vojáci používali skrytou nacistickou symboliku a publikovali rasistická prohlášení na sociálních sítích. K většímu nárůstu počtu extremistů ale nedošlo. Někteří projevovali i sklony k násilí. „U některých přecházely v projevy násilí na veřejnosti, následně řešené Policií ČR,“ dodali zpravodajci.

„Jakékoli projevy extremismu jsou u příslušníků ozbrojených sil neakceptovatelné. Ministerstvo obrany věnuje v rámci prevence možným rizikům spojeným s projevy extremismu v ozbrojených silách dlouhodobě vysokou pozornost,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.