3D tiskárny neprospívají jen průmyslu, používají je i moderní kutilové

Události: Češi objevují taje 3D tisku (zdroj: ČT24)

Technologii 3D tisku masivně využívají především průmyslové firmy na výrobu modelů a součástek. Rozšiřuje se ale i do domácností. Moderní kutilové si mohou svépomocí navrhnout a vytisknout třeba stavebnici. Výrobci z trendu těží.

Josef Průša založil firmu na výrobu 3D tiskáren před čtyřmi lety. Teď vyvíjí a prodává tiskárny hlavně pro laiky a poloprofesionály. „Poslední dobou se lidi zase učí tvořit, už trošku opouští konzum. Spousta našich zákazníků jsou otcové se synem, kteří si tisknou vlastní projekty a učí se na tom technické věci,“ říká.

Firmě rostou tržby meziročně až desetinásobně. 3D tiskárny vyváží do devadesáti zemí světa. Měsíčně odešle zákazníkům zhruba osm set strojů. Vytisknout se na nich dá téměř cokoliv. Model výsledného objektu se virtuálně rozřeže na tenké vrstvy a každá z nich se vymaluje zahřátým materiálem.

Vytisknout lze šperk i letadlo

Na tiskárně nemusí vzniknout finální výrobek, ale třeba jen prototyp anebo model. Právě tak technologii využívá firma Alo diamonds, která se zabývá výrobou šperků. „Návrh šperku nám vytvoří náš 3D designer. Je to přesně vytvořený šperk, který potřebujeme dát do fyzické podoby,“ vysvětluje ředitel společnosti Ivo Weber.

Tiskárnu si pořídili před měsícem a práce se jim mnohonásobně urychlila. Bez 3D tisku vyráběli model šperku jeden pracovní den. Ty jednodušší teď vyrobí i za dvě hodiny. „Model se pak převede do zlata a ručně opracuje do finální podoby,“ dodává Weber.

Vůbec nejširší využití má aktuálně 3D tisk v průmyslu. Používají ho ale také zdravotníci anebo kuchaři. Vytisknout lze dokonce funkční letadlo. Uplatnění nachází 3D tisk i v kosmonautice.