V domě muže, jenž v Ostravě střílel na exekutora, bylo více zbraní

Police našla v domě u dlužníka další zbraně a munici (zdroj: ČT24)

Kriminalisté při domovní prohlídce u šedesátiletého dlužníka, který v Ostravě-Hrušově postřelil nelegálně drženou puškou exekutora a úřednici, našli další střelné zbraně. Objevili i stovky nábojů. Řekla to policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Stav obou postřelených je stabilizovaný, zůstávají v péči lékařů Fakultní nemocnice Ostrava. Muže policie ve středu bezprostředně poté, co zaútočil, zastřelila.

Policisté již začali s výslechy svědků a přibráni byli i znalci, například z oboru genetiky, daktyloskopie či balistiky. „Vrchní komisař nařídil soudní pitvu zesnulého,“ uvedla Holčáková.

Zbraně, které policisté objevili při domovní prohlídce, byly nabité. Už ve středu policisté zajistili zbraň, z níž útočník střílel a spolu s ní zhruba 90 nábojů. „Při domovní prohlídce byly ovšem zajištěny i další náboje do této zbraně,“ doplnila mluvčí. Policie vyšetřuje, jak se muž ke zbraním a munici dostal. Zbrojní průkaz totiž neměl.

Zásahem policistů se už zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), což je v obdobných případech standardní postup. „Je to běžný postup v rámci povinností, které inspekci ze zákona náleží. Každým takovým zákrokem policie, kdy dojde ke zranění nebo úmrtí, se GIBS standardně zabývá. Předmětem šetření jsou obecně vždy všechny okolnosti, které s danou situací nějakým způsobem souvisí, a je to tak i v tomto případě,“ řekla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Stav postřeleného exekutora a úřednice je stabilizovaný

Oba postřelení pacienti jsou na traumatologickém centru ostavské nemocnice. Úřednice, která exekutora doprovázela jako nezúčastněná osoba a utrpěla méně závažná poranění, leží na standardním oddělení. Lékaři zatím neočekávají, že by ji propustili do domácího léčení. Muž, který byl po střelbě zraněn vážněji, nadále zůstává na jednotce intenzivní péče.

Policisty na místo přivolal exekutor, který si nebyl jistý svou bezpečností. Když na místo dorazili, chtěl zahájit exekuci. Policisté šli k domu první, civilisté za nimi. K domu už ale nedošli, muž vyšel ze dveří a začal střílet. Policisté palbu opětovali a muže zastřelili. Kromě exekutora a úřednice dlužník lehce zranil také zasahujícího policistu.

Podle kriminalistů mohl být útok předem připravený a promyšlený. Střelec měl v dosahu další tři zásobníky s 90 náboji. Na místě byli i další lidé - zaměstnanci stěhovací služby či zástupce majitele budovy. Podle exekutorské komory byl dlužník o postupu informován a několik týdnů měl možnost se z bytu vystěhovat, což neučinil. Případ kriminalisté kvalifikovali jako pokus o vraždu.