Po sauně ledová sprcha. Do rozpáleného Česka míří bouřky, lijáky a krupobití

Horké léto se na řadě stanic po celé republice zasloužilo o pokoření letitých teplotních rekordů. Rtuť teploměru překonala i hranici 36 stupňů Celsia. Po tropických vedrech se odpoledne a v noci na úterý očekávají prudké bouřky ojediněle provázené silnými nárazy větru, kroupami a přívalovými srážkami.

Začátek týdne byl horký. Nejvyšší teploty panovaly v jižních a středních Čechách a na jihu Moravy. V Brodu nad Dyjí na Břeclavsku meteorologové naměřili 36,8 stupně Celsia, přes 36 stupňů ukazovaly i teploměry v Dobřichovicích ve Středočeském kraji.

V Kraji Vysočina padly rekordy na devíti měřících stanicích, ve Velkém Meziříčí bylo 35,1 stupně Celsia. Přes 30 let starý teplotní rekord byl pokořen v Olomouci, kde bylo naměřeno 34 a půl stupně. V Oticích na Ostravsku bylo dokonce překonáno maximum z roku 1880.

Vedro bylo i v hlavním městě, kde vysoké teploty poničily tramvajové koleje v Libni. V Zenklově ulici tramvaje nejezdily dvě hodiny, provoz již byl obnoven. „Vlivem horka a historicky špatné technologie došlo k závadě na kolejích. Na místo dorazili naši zaměstnanci a kolejnici upravili tak, aby po ní mohly tramvaje opět jezdit,“ uvedl ředitel dopravního podniku Jan Šurovský.

Rozpálené Česko ochladí bouře (zdroj: ČT24)

Z Německa se valí bouře

Odpoledne se začaly vyskytovat první bouře, nejprve na Šumavě a v Jeseníkách. Meteorologové ale očekávají další průtrže. „Zvlněná studená fronta postupuje přes Německo zvolna k východu,“ uvedli. Vydali proto výstrahu před velmi silnými bouřkami pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj a Vysočinu. Platí od pondělních tří hodin odpoledne až do úterního rána.

Výstraha před bouřkami
Zdroj: ČT24

V Karlovarském, Libereckém a Ústeckém kraji by bouřky neměly být tak silné, varování s nízkým stupněm nebezpečí tam platí rovněž od tří hodin. Na Moravu by silné bouřky měly dorazit po osmé hodině večerní.

  • Jednu z prvních přeháněk zachytil iReportér Jakub Dosedla na Blanensku:
Bouřka na Blanensku (zdroj: iReportér)

Rázné ochlazení

Úhrn předpokládaných srážek za pondělí a úterý
Zdroj: ČT24

V průběhu týdne vyloženě letní počasí očekávat nelze. V úterý během dne, v noci na středu a ve středu se mohou podle meteorologů místy vyskytnout i vydatnější srážky. „Časová i prostorová lokalizace těchto srážek bude v případě potřeby upřesněna během úterního dopoledne,“ uvedl ČHMÚ.

Průměr denních teplot se bude v příštích čtyřech týdnech pohybovat většinou kolem 24 stupňů Celsia. Srážek čekají meteorologové nadprůměrné množství pouze v příštím týdnu. Další tři týdny se už budou držet většinou kolem dlouhodobého průměru pro toto období, který činí 77 milimetrů, tedy 77 litrů na metr čtvereční.