Reorganizace útvarů se podle Šlachty nemůže do srpna stihnout

Reorganizace policie se do 1. srpna podle odcházejícího ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nedá stihnout. Robert Šlachta to řekl v Otázkách Václava Moravce. Podle něj je ještě nutné zpracovat řadu administrativních záležitostí, které souvisí například s novým názvem. Všechno už bude podle Šlachty záviset na novém řediteli.

„Já svým bývalým kolegům budu přát, aby to fungovalo, ale do 1. 8. se to samozřejmě nestihne…,“ uvedl odcházející šéf protimafiánského útvaru. Zároveň vyslovil přání, aby byl šéf nově reorganizované vyšetřovací centrály vybírán pečlivě. „Úřídit devítisethlavý dav bude docela náročné,“ dodal.

Šlachta se rozhodl opustit po osmi letech vedení ÚOOZ na protest proti plánu propojit dva elitní útvary, tedy ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) pod jeden celek. Podle svých slov prý nemá problém se samotnou snahou reorganizace, nelíbila se mu ale forma i způsob, jakým byl plán detektivům nastíněn. „Ta komunikace měla být naprosto rozdílná. Nikdo nám například dosud nevysvětlil, proč to muselo být hotové tak rychle,“ zmínil. Podle původního plánu mělo být slučování hotové do 1. července, později ministr vnitra Milan Chovanec termín posunul o měsíc později.

Šlachta sám prý odmítal plán ministerstva komplikovat a raději odstoupil. „Já jsem četl vyjádření, že tu reorganizaci dělají odborníci z policejního prezidia. U nás je řada odborníků, kteří jsou ve svém oboru zkušení, mají přehled a také by se na tom mohli podílet… Prvně jsem tu informaci dostal 13. 5. a říkal jsem, že je to hloupost a že s tím nesouhlasím. Devátého června, kdy nám to policejní prezident představil, už jsme do té reorganizace mluvit nijak nemohli,“ řekl Šlachta. „Ale asi splnila svůj účel, že Šlachta tady nebude,“ zmínil s úsměvem.

Stávající ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) mají být propojeny pod národní centrálou boje proti organizovanému zločinu. Proti se nepostavil pouze Robert Šlachta, nýbrž i státní zástupci v čele s Pavlem Zemanem a také druhé nejsilnější parlamentní uskupení – hnutí ANO.

Nově vytvořená centrála má mít ředitele, jeho tři náměstky a celkem 4 sekce: korupce a finanční kriminalita, organizovaný zločin, terorismus – extremismus, kybernetická kriminalita.

Vicepremiér Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Robert Pelikán dokonce hrozili vypovězením koalice, respektive rezignací, k tomu však nedošlo ani poté, co ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Tuhého návrh podepsal.

Koalice se v úterý sešla, aby jednala o revizi koaliční smlouvy, výsledkem však nebyly žádné závratné změny. O nic dále se nedostal ani bezpečnostní výbor ve sněmovně. Ten ve čtvrtek začal změny v policii projednávat, poslanci ale neschválili program.

Zásah ÚOOZ
Zdroj: ČT24

Roztržka mezi stranami nicméně ještě úplně u konce není. Pokračuje například spor o to, zda k policejním problémům svolat další jednání Bezpečnostní rady státu, jak požadují ANO a KDU-ČSL, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se tomu ale brání.

Vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek chtěl na schůzi výboru předložit důkazy, kterými by podepřel své tvrzení z počátku týdne. V pondělí řekl České televizi, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z „brutálního úniku informací“ při objasňování trestné činnosti. Na ně ovšem policejní prezident reagoval jednoznačně – v úterý podal ke Generální inspekci bezpečnostních sborů trestní oznámení na Jiřího Komárka.