Lukoil zaplatil státu pokutu, splnil tak podmínku pro Nejedlého setrvání na Hradě

Lukoil Aviation Czech zaplatil státu pokutu 32,6 milionu korun. Společnosti ji uložil soud za to, že při obměně zásob leteckého petroleje vrátila jen necelou polovinu množství, které odebrala. Oznámil to bývalý jednatel společnosti Martin Nejedlý, který je také poradcem prezidenta Miloše Zemana. Právě zaplacením částky podmiňoval prezident Nejedlého setrvání ve funkci.

Martin Nejedlý řekl, že Lukoil Aviation Czech pokutu zaplatil v plné výši i s úroky z prodlení, a to dříve, než mu přišlo rozhodnutí soudu. „Chci mít tuto záležitost vyřešenou jednou provždy a zůstane mi jenom bolest, že soud rozhodl o tom, že nevznikla škoda, ale penále platí. Takže platím za něco, co mě bolí, ale takový život je,“ řekl.

Soud rozhodoval o nároku Správy státních hmotných rezerv na odškodné po obměně zásob petroleje. Správa uzavřela v roce 2009 s českou součástí ruské ropné společnosti Lukoilem kontrakt na obměnu zásob leteckého petroleje. Firma odebrala petrolej za 275,6 milionu korun, vrátila ale pouze necelou polovinu.

Pokuta, kterou soud nařídil, je však o řád nižší. „Je to částka, která vzešla na základě rozhodnutí soudu. Soud řekl, že nám náleží úhrada 27,5 milionu plus úrok z prodlení ve výši osm procent ročně od 1. února 2014 do zaplacení,“ vyčíslil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Celkem tedy šlo o 32 milionů a 600 tisíc korun, které půjdou do státního rozpočtu.

Celou kauzu shrnuje reportér ČT Jiří Hynek (zdroj: ČT24)

Spor státu a společnosti, ve které byl Nejedlý jednatelem, vyvolal otázky ohledně jeho budoucnosti na Hradě. Ty zaplacením zřejmě končí, protože Miloš Zeman dal již dříve najevo, že Nejedlý jeho poradcem zůstane, pokud Lukoil pokutu zaplatí.

Martin Nejedlý je jedním z patnácti oficiálních poradců prezidenta republiky. Je považován za jednoho z klíčových mužů prezidentova okolí, v minulosti se například účastnil jednání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může ale využívat hradní kancelář. Zároveň je Nejedlý místopředsedou Strany práv občanů, která dříve nesla prezidentovo jméno.