Viníka smrti pacienta v sanitce komise nenašla. Policie ale vyšetřuje dále

UDÁLOSTI: Ministerstvo konstatovalo, že nepochybila záchranka ani nemocnice (zdroj: ČT24)

Sanitka marně krouží po městě a hledá nemocnici, která by byla ochotná přijmout pacienta. Ten však nakonec umírá. Událost, jež v únoru otřásla Brnem, nebyla v Česku první svého druhu. Nemocnice i ministerstvo zdravotnictví však trvají na tom, že nemohly nic udělat jinak. Nemocnice totiž tvrdí, že se nedozvěděly, že je pacient v ohrožení života. Podle ministerstva ale chybu neudělala ani záchranná služba.

Sice v areálu nemocnice u svaté Anny v Brně, ale pouze v sanitce zemřel v únoru pacient, zatímco posádka sanitky se – po odmítnutí přímo u svaté Anny – marně pokoušela najít pro něj místo v jiném zdravotnickém zařízení.

Nebyla to první taková událost, po léta bloudily sanitky mezi nemocnicemi v Praze, několikrát kvůli zdlouhavému hledání volného zdravotnického zařízení pacient zemřel nebo se mu přitížilo natolik, že hospitalizace ho již nezachránila.

Ministerstvo zdravotnictví, které kvůli brněnskému případu sestavilo vyšetřovací komisi, jež pracovala dva měsíce, však nyní tvrdí, že nikdo nepochybil. „Nedošlo k chybě, která by se mohla opakovat a kterou by bylo nutné ihned odstranit,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp.

Původně se přitom z podcenění situace obviňovaly nemocnice se záchrannou službou. Nemocnice argumentovaly tím, že od záchranářů nezaznělo slovo akutní. Za takové situace prý mohly pacienta odmítnout, protože neměly buď volné lůžko, nebo personál. Vyšetřovací komise složená i ze zástupců nemocnice, záchranné služby a kraje si proto podle původních plánů měla poslechnout záznamy hovorů mezi dispečinkem záchranky a nemocnice. K tomu ale nakonec nedošlo.

Náměstek Philipp však upozornil, že závěr vyšetřovací komise není jediný verdikt, který v případu zazní. Příbuzní zemřelého muže totiž podali trestní oznámení, události v Brně proto vyšetřuje policie. Ta si již vyžádala zdravotnickou dokumentaci i záznamy hovorů. „My nejsme vyšetřovatelé,“ podotkl náměstek.

Příkladem přitom může jít Brnu Praha. Tamní záchranná služba měla v minulosti velké potíže s odmítáním pacientů nemocnicemi. Opakovaně je kvůli tomu kritizoval bývalý ředitel záchranky Zdeněk Schwarz. Nyní však tvrdí záchranná služba, že se spolupráce zlepšila a potíže ustaly. Podle nynějšího ředitele ZZS hl. m. Prahy Petra Koloucha nemocnice sice občas pacienta odmítnou, ale „vždy se jedná nikoliv o závažné pacienty“.

Ke změně přispělo především rozšíření centrálních příjmů, ale také web, kde nemocnice hlásí volné kapacity nebo uzavírky na odděleních.