Na středních školách odstartovaly přijímačky, zájem roste o gymnázia

Na středních školách začíná období oficiálních přijímacích zkoušek. Trvat bude do 30. dubna. Asi na polovině škol s maturitními obory už mají ale uchazeči testy za sebou. Školy se totiž zapojily do pilotního ověřování jednotných přijímacích zkoušek Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT).

Zákon ředitelům škol umožňuje rozhodovat o přijetí studentů podle různých kritérií. Jedním z nich jsou i výsledky z jednotných přijímaček CERMATu, dalším třeba známky na vysvědčení.

Gymnáziím přibývá zájemců o studium

Každý žák mohl podat dvě přihlášky. Podle statistik je v aktuálním školním roce v devátém ročníku ZŠ asi 75 tisíc dětí. Přijímačky se týkají ale i žáků 5. a 7. ročníku, kteří chtějí přejít na víceleté gymnázium. Podle studie společnosti Než zazvoní, která se věnuje zejména marketingovému poradenství pro základní a střední školy, roste zájem o gymnázia a propad zaznamenala odborná učiliště.

Uchazeči, kteří neuspějí v tomto kole přijímacího řízení, budou mít ještě další šanci. Školy, které nenaplní první ročníky, budou vypisovat druhá a případně i další kola. Průměrně jsou střední školy v Česku plné z necelých dvou třetin.

Studio 6 z přijímacích zkoušek na Gymnáziu Botičská v Praze (zdroj: ČT24)

Přijímací zkoušky se sjednotí

Ve středu senátoři schválili novelu školského zákona, která od příštího roku sjednocuje přijímací zkoušky na střední školy a o čtyři roky později zavádí povinnou maturitu z matematiky.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy se mají týkat testů z češtiny a matematiky. Výjimku budou mít střední školy s talentovou zkouškou, tedy konzervatoře, umělecké školy a sportovní gymnázia. Obory, pro které bude maturita z matematiky povinná, má stanovit vláda nařízením. Maturanti tak budou mít do budoucna tři povinné předměty, vedle matematiky ještě češtinu a cizí jazyk.

Novela od příštího roku také obnovuje hodnocení písemných prací z českého jazyka a literatury centrem CERMAT.