Zaplatit Altnerovi? ČSSD váhá, o vydání stovek milionů rozhodne až ve čtvrtek

Sociální demokracie odmítá sdělit, jestli do čtvrteční půlnoci zaplatí 337 milionů korun svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi za jeho služby ve sporu o Lidový dům. Rozhodne prý ve čtvrtek. Pohledávku, o níž pravomocně rozhodl soud, strana neuznává.

Třídenní lhůta na zaplacení běží socialistům od pondělí, kdy si Altnerův zástupce Václav Veselý vyzvedl soudní rozsudek, a ten tak nabyl právní moci. ČSSD si už na vyplacení svého někdejšího advokáta vzala úvěr, s odevzdáním více než tří set milionů ale váhá. Lidovému domu se totiž přihlásilo několik Altnerových věřitelů, a strana neví, zda peníze postoupit vítězi sporu nebo exekutorům.

Záležitostí se ve sněmovním paláci na ranním jednání zabývalo i vedení strany, politici se ale k rokování vyjadřovat nechtěli; při příchodu většina z nich novinářům řekla, že neví, o čem přesně se bude jednat, a schůzku nechtěli komentovat ani poté.

UDÁLOSTI: Až ve čtvrtek řekne ČSSD, zda zaplatí (zdroj: ČT24)

Víme o dalších exekucích, zní od ČSSD

Sdílnější byl jen Jiří Chvojka, který stranu v případu mediálně zastupuje. „Dohodli jsme se, že vzhledem k tomu, že stále ještě přibývají exekuční příkazy, pohledávky dalších věřitelů, přihlašují se další věřitelé pana doktora Altnera, že tu lhůtu pro to řešení finanční jsme posunuli do zítra, kdy sdělíme, jakým způsobem budeme dál postupovat,“ uvedl.

Jednání grémia podle něj bylo především diskuzí o možnostech, které nyní strana má, a zabývala se také „nestandardními kroky soudů“, které případ Lidového domu řešily. Podle sociální demokracie samotný Altner žádal vyplatit spornou částku v patnácti dnech, ale soud rozhodl jen o třídenní lhůtě, rozsudek měl navíc zpracovat v údajně rekordně krátké době.

„Sociální demokracie měla osm dnů na to, aby tuto astronomickou smluvní pokutu sehnala,“ uvedl Chvojka. „Další neobvyklá věc je, že doktor Altner dostal lhůtu na vyjádření se k dovolání (které podává ČSSD k Nejvyššímu soudu) třicet dní, což je nezvykle dlouhá doba.“ Tato lhůta straně hatí jednu z možných nadějí, a sice, že by Nejvyšší soud výplatu milionů po obdržení dovolání pozdržel.

Mediální zástupce ČSSD: Soudy provedly nestandardní kroky (zdroj: ČT24)

O tom, kdo za prohru celého sporu nese zodpovědnost, se nedebatovalo. „Rozhodně se nehledají viníci, ale hledá se řešení té situace, protože ČSSD nadále tu pohledávku neuznává, takže se necítí nikdo vinen,“ konstatoval Chvojka. 

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla: Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman. Strana se v ní zavázala, že pokud se právo ČSSD podaří prosadit, vyplatí Altnerovi odměnu ve výši deseti procent z hodnoty objektu.

Poté, co v roce 2000 socialisté získali Lidový dům zpět, obdržel právník 17 milionů (třetinu částky, kterou byla strana ochotná zaplatit); Altner následně podal několik žalob. Na konci března 2016 dovedl k pravomocnému rozsudku spor o 18,5 milionu korun. Sumu vypočítal jako desetinu částky, kterou ČSSD získala na nájemném. Kvůli smluvní pokutě ale musí sociální demokracie zaplatit podstatně víc: 337 milionů korun.

ČSSD se rozhodla peníze Altnerovi neposlat a uspokojovat místo toho jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. Zároveň se odvolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Soud straně v červnu vyhověl. 

Zdeněk Altner v listopadu 2016 zemřel a pohledávka se stala součástí dědického řízení.

Lidový dům
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK