Ve Smilovicích koluje petice proti křesťanským uprchlíkům. Lidé se jich prý bojí

Velká část obyvatel Smilovic na Frýdecko-Místecku, kam má v pátek dorazit skupina Iráčanů křesťanského vyznání, protestuje proti tomu, aby tam byli ubytováni. Nesouhlas vyjádřili na pondělním zastupitelstvu, teď podepisují petici. Vedení obce a pracovníci Slezské diakonie, kteří se mají o uprchlíky starat, se jim snaží vysvětlit, že jim nic nehrozí.

Lidé ze Slezské diakonie, kteří se mají o uprchlíky ve Smilovicích starat, jsou negativní reakcí obyvatel zaskočeni. Přemýšleli dokonce, zda rodiny neubytují někde jinde, což ale zatím zavrhli.

Příjezd migrantů bude monitorovat policie

„Snažíme se rozptýlit obavy obyvatel. Pevně věříme, že pochopí, že jim nikdo nechce ublížit. Pro případ, že přivítání nebude optimální, bude nachystána policie,“ uvedla mluvčí Slezské diakonie Lenka Waszutová.

Celkem má být v křesťanském středisku Karmel ve Smilovicích dočasně ubytováno asi třicet lidí z Iráku. Prvních čtrnáct dorazí v pátek. Jejich příjezd organizuje a financuje na základě usnesení vlády, která rozhodla o přesídlení vybraných křesťanských rodin z Iráku a Libanonu v počtu 153 osob, nadace Generace 21.

První skupina lidí, které kvůli víře pronásleduje Islámský stát, je už ve středisku Okrouhlík na Vysočině u Jihlavy, další uprchlíci mají být ubytováni v Brně. „S podobně negativní reakcí jako ve Smilovicích jsme se dosud nesetkali,“ uvedl také mluvčí nadace Martin Frýdl.

Lidé reagují nedůvěřivě i vyloženě negativně, přestože několik iráckých rodin, hlavně matek s dětmi, má v jejich obci strávit jen první dva měsíce. „Nikdo se nás na nic neptal. Bydlím hned vedle střediska Karmel. Kdo mi dá jistotu, že jde skutečně o mírumilovné křesťany?“ řekla Kristina Hradilová, která podepsala protestní petici.

Starostu odpor obyvatel zaskočil

Desítky lidí z vesnice, která má asi osm set obyvatel, daly najevo svůj odpor už na pondělním zastupitelstvu. Ptali se, proč se raději nepomáhá českým občanům, vyjadřovali obavy o svou bezpečnost, dokonce skandovali, že uprchlíky ve Smilovicích nechtějí.

Starosta Smilovic Miroslav Nogol
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Starosta Miroslav Nogol tím byl zaskočený. „Trochu se za to stydím, protože věřím, že bychom měli lidem v nouzi pomáhat,“ řekl. Obyvatelé podle něho nepochopili, že nejde o ilegální uprchlíky, ale vybrané prověřené osoby, který by měly být pro českou společnost přínosem.

„Jsem proti. Nevíme, co je to za lidi, neznáme jejich kulturu, jejich chování. A kdo nám zaručí, že u nás budou jen dva měsíce?“ prohlásil obyvatel vesnice Roman Jokiel. Další muž zdůvodňoval svůj nesouhlas tím, že má obecně strach z lidí z arabského světa. „Podílejí se na teroristických útocích ve světě. Kde jsou záruky, že k nám přijdou opravdu křesťané?“

Spíše výjimečný názor zastává Petr Tomeczek, který bydlí vedle střediska Karmel. „Myslím si, že odmítavý postoj řady lidí je ovlivněn celkovou náladou ve společnosti. Mají obavy z muslimských teroristů, nerozlišují přitom mezi těmi, kdo jsou utlačování, a těmi, kdo utlačují a páchají teroristické akce,“ řekl muž.

První skupina migrantů má do Smilovic dorazit v pátek v noci. Ve středisku Karmel se budou první dva měsíce učit česky, seznamovat se s českou kulturou a také pracovním trhem. Poté by se měli nastěhovat do bytů v Třinci, které tam pro ně budou připravené. Mezitím by měli získat azyl. Další skupina Iráčanů míří do Brna. 

obrázek
Zdroj: ČT24