Poruchy ochromily železnici v Praze, nejprve trať, pak i nádraží

Rozsáhlá porucha trakčního vedení zcela znemožnila téměř na tři hodiny provoz vlaků mezi pražskými stanicemi Smíchov a Radotín. Další technická závada v podvečer vyřadila i celé pražské hlavní nádraží. Obě poruchy se krátce před šestou hodinou podařilo odstranit, i pak ale vlaky nabíraly zpoždění.

Na pražském hlavním nádraží přestalo po páté hodině odpoledne fungovat zabezpečovací zařízení. Vypadly počítače a provoz se na hodinu zcela zastavil.

Vlaky sjíždějící se do Prahy podle informací Českých drah čekaly v sousedních stanicích. Před šestou hodinou již začaly z hlavního nádraží odjíždět první spoje. Řada z nich ale měla zpoždění kolem jedné hodiny i větší.

Plzeňské rychlíky začínaly tři hodiny v Dobřichovicích

Není to ale jediná závada na železnici v Praze. Zhruba tři hodiny trvala mimořádná výluka mezi stanicemi Smíchov a Radotín. Mimo provoz byly i koleje k Branickému mostu, kudy obvykle při poruše vede objízdná trasa. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše byla v úseku prověšená trolej, která rozbila čelní sklo projíždějící lokomotivy.

V 18:00 se sice podařilo zprovoznit provoz alespoň po jedné koleji, vlaky ale dál nabíraly zpoždění, provoz se na obě koleje vrátil až před 20:30. 

Během výluky u Radotína se jindy jednoduchá cesta vlakem z centra Prahy do Plzně proměnila v náročné dobrodružství. Rychlíky začínaly až v Dobřichovicích, ale náhradní autobusovou dopravu zavedly dráhy pouze mezi Smíchovem a Radotínem. Bylo tedy třeba dojet z hlavního nádraží na Smíchov osobním vlakem, tam přestoupit do autobusu, v Radotíně znovu přestoupit na osobní vlak a tím dojet k rychlíku do Dobřichovic.

Mezi Smíchovem a Radotínem jezdí osobní vlaky ve špičce střídavě s intervalem 10 a 20 minut. Všichni cestující se museli vejít do náhradních autobusů.
Zdroj: ČT24

Výrazná zpoždění během výluky nabíraly rychlíky na lince Praha – Písek – České Budějovice, které jezdily odklonem a zpozdily se až o tři čtvrtě hodiny. Největší zpoždění však nabraly vlaky, které současně postihly obě poruchy. Pendolino do Chebu, které v Praze čekalo na zprůjezdnění tratě u Radotína a nakonec muselo počkat i na opravu závady na nádraží samotném, je zpožděné hodinu a půl. Zpoždění 70 minut nabral podvečerní expres z Prahy do Mnichova.