Díky rolbám s GPS mohou mít běžkaři on-line informace o stavu tratí

Stále více běžkařských tratí v horských oblastech České republiky upravují rolby vybavené GPS systémem, pomocí kterého se přenáší aktuální informace o stavu tras na internet. Běžkaři se mohou na speciálním portálu bilestopy.cz podívat, kudy právě rolba projela a stopa je tedy čerstvě upravená. Na Šumavě, v Beskydech nebo v Jeseníkách mají vysílač GPS všechny stroje, pomocí kterých se stopy upravují.

Sdružení cestovního ruchu Jeseníky se stará o 360 kilometrů běžkařských tratí. Kvůli nedostatku sněhu je aktuálně upraven jen desetikilometrový úsek v okolí nejvyšší jesenické hory – Pradědu. Je to jedno z mála míst v republice, kam mohou nyní běžkaři vyrazit.

Zelená na webu znamená, že stopa je čerstvě projetá

Trasy v Jeseníkách udržuje třináct lidí a všichni již mají na rolbě nebo skútru vysílač GPS. „Signál se přenáší dál na internet. Běžci se mohou na speciálním portálu podívat, co je čerstvě upravené,“ uvedl Oldřich Plic, který jezdí s rolbou.

„Na on-line mapě vidíme strojově upravené běžecké trasy. Jsou rozdělené podle barev. Zelená znamená, že trasa byla protažená dnes. Fialová například říká, že rolba tam projela před sedmi dny,“ vysvětlovala ředitelka Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Andrea Závěšická. Dodala, že rolba může vyjet, pokud je minimálně třicet centimetrů sněhu.

Jesenické běžkařské trasy upravují rolby vybavené GPS

S touto službou pro běžkaře začala jako první v Česku agentura působící na Šumavě, která roku 2005 vybavila monitorovacím zařízením první rolbu. Postupně se připojily Krkonoše, Jeseníky nebo Beskydy.

Běžkaři mohou na úpravu tratí přispívat zakoupením karty

Strojová úprava tratí pro běžkaře je dosti nákladná. V Jeseníkách na ni přispívá nejvíce Olomoucký kraj, ale také obce, kterými trasy procházejí. Sdružení cestovního ruchu, které se o stopy stará, má na letošní rok přes osm set tisíc korun.

Nově mohou přispět i běžkaři tím, že si koupí speciální kartu Jeseníky pass line. Za sto korun ročně získají i některé výhody, například bezplatné parkování u horské chaty Paprsek, kde by jinak museli platit, nebo čaj zadarmo. Podobně to funguje také v Jizerských horách.