Zaorálek: Zeman i Klaus příčiny migrační vlny silně zjednodušují

Události, komentáře - rozhovor s Lubomírem Zaorálkem (zdroj: ČT24)

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který byl hostem pořadu Události, komentáře, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus hodnotí příčiny migrační krize velmi zjednodušeně. Na rozdíl od Miloše Zemana si Zaorálek nemyslí, že by migraci organizovalo Muslimské bratrstvo, respektive že by měla jen jednoho viníka. Příčin je podle něj mnohem víc. S Václavem Klausem zase zásadně nesouhlasí v tom, že Česku by bylo lépe, pokud by se Evropská unie rozpadla. „Naše životní úroveň je těsně spojena s tím, jak prosperuje Unie,“ konstatoval Zaorálek.

Migrační krizi způsobilo podle českého ministra zahraničí více faktorů a připravovala se delší dobu. Jestliže prezident mluví o tom, že migrační vlnu organizuje Muslimské bratrstvo, je to podle Zaorálka „trochu jednoduché hledání odpovědného viníka“. Zeman podle svých slov informaci získal od marockého ministra zahraničí a korunního prince Spojených arabských emirátů.

Prezident má ale podle ministra pravdu v tom, že migrační vlna nemůže fungovat samočinně. „Ale nemyslím, že bychom za tím našli jednu organizaci. Tady skutečně vzniklo něco jako migrační průmysl,“ řekl Zaorálek. Doplnil, že navíc migrace ani nemůže mít jedno centrum, protože uprchlíci do Evropy míří z více zemí subsaharské Afriky, ale taky třeba z Afghánistánu.

„Daleko přesnější je říci, že to je poměrně výnosný převaděčský byznys, který je skutečně spojený s organizovaným zločinem,“ uvedl Zaorálek. Připomněl, že v pozadí je tak složitá logistika, že by ani nebylo v silách jediné organizace něco takového uvést do pohybu.

Podle Václava Klause si Evropa krizi vytvořila sama

Český ministr zahraničí nesouhlasí ani s názorem bývalého prezidenta Václava Klause, že viníkem migrační krize je Německo, které otevřelo migrantům svou náruč. „Tohle je taky velmi zjednodušené, neodpovídá to realitě,“ konstatoval Zaorálek.

Ministr je sám kritický k tomu, že Evropa neumí zvládat krize – dokonce je to podle něj její chronický problém. „Mohu být kritický a nespokojený, ale dělám to proto, že bych chtěl Evropskou unii akceschopnou. Neumím si přestavit, že bychom uhájili bezpečnost České republiky a její prosperitu, pokud by Evropská unie nefungovala, kdyby se dezintegrovala. A v tom se zásadně liším od Václava Klause,“ řekl Zaorálek.

Je nemoudré, když si představujeme, že pokud bychom kopali do Evropské unie, až by se opravdu rozpadla, že by České republice bylo lépe.
Lubomír Zaorálek

Zaorálek je přesvědčen, že ekonomický rozvoj, ke kterému u nás v posledních letech došlo, byl způsoben právě integrací do EU. „Dokonce jsem přesvědčen, a mohu to, myslím, i prokázat, že i bezpečnost České republiky je spojena s integračními celky, do kterých jsme vstoupili,“ řekl.

Podle Zaorálka totiž, pokud bychom začali chránit vnitřní hranice Evropy místo vnějších, nebudeme mít prostředky například na kolektivní ochranu. „Máme závazky v NATO a v EU pro spuštění kolektivních akcí, kdybychom byli ohroženi. To je jediný způsob, jak je dneska ČR schopna ubránit se různým typům hrozícího nebezpečí,“ uzavřel ministr.