Nejvyšší zaměstnanost od roku 1993. Ovlivnili ji uprchlíci i ruské sankce

Dobrý rok pro ty, kteří hledali práci. Počet nezaměstnaných letos totiž výrazně klesl. I přes nepatrný nárůst na konci roku je jich nejméně od dob ekonomické krize. Přibylo také volných pracovních míst a v některých oborech musí firmy dokonce chybějící pracovníky lákat.

Padesát nových zaměstnanců letos přijala vizovická firma KOMA Modular. Společnost se dokázala protlačit k zakázkám modulových staveb pro uprchlíky na téměř celém území Německa a Švédska.

Jejími pracovníky vyrobené obytné kontejnery dokáží splnit nároky západoevropských zákazníků, co se týče kvality nebo rychlosti dodávky. Jejich vývozu napomáhá také příznivý kurz koruny vůči euru.

Díky velkému množství zakázek navýšila firma své tržby o 40 procent, rozjela třetí směnu a zprovoznila dvě nové linky. Přesto nedokázala uspokojit poptávku všech a zakázky dokonce musí odmítat. Výroba kontejnerů ale zabírá pouze 30 procent produkce, protože společnost nechce přijít o stálé zákazníky a nedomnívá se, že by migrační krize měla být dlouhodobá.

Firma roste díky přílivu uprchlíků (zdroj: ČT24)

Ruské sankce ohrožují výrobu letadel

Naopak zaměstnanci Aircraft Industries v nedalekých Kunovicích by zakázky uvítali. Jejich situace je stejná jako na začátku prosince a přibližně pět stovek pracovníků firmy je nadále doma na 60 procentech platu, kde čekají na zprávy od managementu. Zatím do konce ledna.

Produkci letecké společnosti na Uherskohradišťsku na konci roku srazily hospodářské sankce Evropské unie vůči Rusku. Kurz rublu vůči dolaru je nadále nepříznivý, což znamená vysoké ceny letadel pro ruské zákazníky. Právě tamní trh je ale pro Kunovice zásadní. Firmu navíc řídí ruští majitelé.

Příhraniční oblasti jsou na tom hůře

Nejmíň lidí bez práce žije na Vyškovsku, velký obrat k lepšímu v počtu nezaměstnaných prodělalo taky Břeclavsko. Hůř je na tom Znojemsko. „Je to tím, že je to v příhraničí, je tam velký podíl zemědělství, chybí tam velcí zaměstnavatelé, hůře se dojíždí, ty firmy tam prostě nejsou,“ uvedla tisková mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková. 

Naopak třeba brněnská firma Skypicker, specializující se na nákup letenek, letos zaměstnala 270 lidí. Podnik se od začátku roku rozrostl o tisíc procent a plánuje v tom pokračovat. Nejvíc pracovníků chybí v technických oborech. Některé IT firmy nové zaměstnance doslova loví – lákají na různé výhody i pěkné prostředí.

Na jedno místo připadá šest uchazečů

Obecná míra nezaměstnanosti
Zdroj: ČSÚ

Nízkou míru nezaměstnanosti potvrdil také statistik Karel Adam. „Míra nezaměstnanosti v jednotlivých krajích byla nejnižší v říjnu letošního roku, v listopadu se pak mírně zvýšila. V říjnu byla míra 6,51 a v listopadu 6,55,“ uvedl Adam. Podle něj na konci listopadu připadalo na jedno volné místo šest uchazečů.

Nejméně nezaměstnaných je trvale mezi vysokoškoláky, u kterých se míra nezaměstnanosti pohybuje okolo 2,4 procent. Jen o procento hůře jsou na tom vystudovaní s maturitou. Naopak u těch se základním vzděláním je míra nezaměstnanosti okolo 21,9 procent. Ta ale významně klesla u skupiny se středním vzděláním bez maturity a s výučním listem, která dosahuje hodnoty 5,5 procent.

Oproti předchozímu roku narostl počet těch, kteří nepracují, aktivně práci nehledají, ale přitom uvádějí, že by chtěli pracovat. Na konci letošního léta jich bylo přes 137 tisíc, což je o více než osm tisíc více než ve stejném období v roce 2014.