Nová léčba srdeční arytmie – koncentrovaným alkoholem přímo do srdce

Lékaři začali nově léčit srdeční arytmii alkoholem. Vpravují ho v koncentrované podobě přímo do srdce. Ve světě se tato metoda začala používat před šesti lety. V Česku ji podstoupilo zatím jen několik pacientů. Provádí ji pražský Ikem a třinecká nemocnice Podlesí. Ta zatím zákrok udělala prvním dvěma pacientům.

Léčba je určená pacientům, kteří trpí fibrilací síně, tedy nepřiměřeně rychlým a nepravidelným bušením srdce. Jen v České republice má tuto poruchu, která může vést k vážným komplikacím i smrti, asi čtvrt milionu lidí – dvě procenta populace.

Dva až pět mililitrů etanolu do srdce

Zákrok spočívá v tom, že lékaři zavedou do srdce pomocí speciální trubičky dva až pět mililitrů šestadevadesátiprocentního etanolu. Pacientovi tím prakticky přivodí infarkt, přičemž znehybní svalové buňky, které srdeční arytmii způsobují.

„Alkohol aplikujeme balónkem do žíly a uzavřeme ji. Tím vytvoříme jizvu, která je elektricky neaktivní a zabrání vzniku mihotání síní,“ vysvětloval intervenční kardiolog Nemocnice Podlesí Jaroslav Januška.

Události v regionech: Alkohol může léčit srdce

Na rozdíl od chirurgických zákroků pacienti bez komplikací odcházejí z nemocnice už po pár dnech. Po měsíci až dvou mohou začít s větší fyzickou zátěží.

To, jak je metoda účinná, poznal Miroslav Bitalla, který ji podstoupil jako první pacient z Moravy. Léčí se s vysokým tlakem a v průběhu deseti let prodělal dvě mozkové mrtvice, které mu způsobily i srdeční arytmii. Stěží vyšel po schodech, bez zadýchání si nezavázal ani tkaničky.

Spokojený pacient: Jako bych neměl srdce

„Srdce mi už vůbec nevibruje. Jako bych ho neměl. Zlepšilo se to tak hodně, že se nezadýchávám, nemám zrychlený typ,“ líčil Miroslav Bittala. Tuto léčbu alkoholem chtějí lékaři používat především u pacientů, které arytmie omezuje při běžných činnostech. Pomoci by měla také těm, kteří už podstoupili jiný operační zákrok, ale arytmie se úplně nezbavili.

„Našim cílem je, aby pacient, který tuto léčbu podstoupí, neměl do půl roku žádné arytmie a nemusel používat léky na jejich potlačení, ani léky na ředění krve,“ uvedl kardiolog třinecké nemocnice Radek Neuwirt. 

Dalším nekonvenčním způsobem léčby srdeční arytmie je také metoda hlubokého zmrazení.