Němcová: Krnáčová svou funkci nezvládá, politickou moc jí bere Kleslová

Pražská koalice byla podle poslankyně ODS Miroslavy Němcové chatrná už od svého vzniku. V Otázkách Václava Moravce řekla, že primátorka Adriana Krnáčová (ANO) přišla do Prahy bez znalosti elementárních problémů města a nepomáhá jí ani to, že skutečnou politickou moc má šéfka pražského hnutí ANO Radmila Kleslová. ANO ale podle místopředsedy strany Jaroslava Faltýnky Krnáčovou rozhodně vyměnit nehodlá. Situaci by mohla uklidnit spíš nová koalice.

Pražská koalice se v noci ze čtvrtka na pátek propadla do dosud nejhlubší krize a je na pokraji rozpadu. Zastupitelé nečekaně odvolali čtyři z jedenácti radních: náměstka primátorky Matěje Stropnického ze Strany zelených, Michala Haška z ANO a sociální demokratky Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou. Samotná opozice pro tento krok přitom dost hlasů neměla, proti sobě tak stáli i koaliční partneři.

„My se z toho nemůžeme radovat, protože jenom blázen by se radoval z toho, že Praha kolabuje a neukazuje se ani rozumné řízení do budoucna,“ uvedla Němcová. Rada města podle ní po odvolání čtyř členů v podstatě padla. „Když už se to nařízlo, mělo se to doříznout. Rada měla být odvolána a mělo se začít řešit, co s Prahou dál,“ domnívá se.

Koalice slepená po komunálních volbách vykazovala podle Němcové znaky chatrnosti od první chvíle: „Bylo známo, jak zvláštní pojetí politiky představuje například pan Stropnický, bylo jasné, že Adriana Krnáčová přichází do hlavního města, aniž by znala jeho elementární problémy a byla obeznámena s chodem magistrátu.“

Němcová: Praha kolabuje a neukazuje se ani rozumné řízení do budoucna (zdroj: ČT24)

Němcová je navíc přesvědčená, že Krnáčová svou funkci nezvládá. Příčinou ale podle ní může být i to, že hnutí ANO v Praze nastolilo systém, kdy je stranicky nadřízenou Krnáčové Kleslová, coby šéfka hnutí ANO v Praze. „Krnáčová je sice primátorkou, ale větší politickou moc má Kleslová,“ dodala.

ANO bude situaci v Praze řešit ve čtvrtek na mimořádném předsednictvu. Podle Faltýnka je ale odvolání čtyř radních koaličními hlasy ostudou celé pražské koalice. „Nakolik nás to poškozuje, vyhodnotí občané při volbách,“ poznamenal. Nové vedení radnice sice hájil, zároveň se ale domnívá, že je potřeba najít stabilitu: „A to buď v rámci stávající koalice, nebo v rámci nějaké nové.“ Primátorku ale podle Faltýnka ANO v žádném případě měnit nebude.

Faltýnek: ANO vzniklo rychle, teď za to platí

Krize v dalším krajském městě dělá ANO vrásky na čele. Po loňských komunálních volbách se sice dostalo v devíti krajských městech do koalice a v sedmi dokonce obsadilo křeslo primátora, během jediného roku už ale spory v hnutí dokázaly zbourat tři koalice. V Českých Budějovicích ANO opustili tři zastupitelé, v Karlových Varech byla vyloučena radní Iveta Hejnová a v Ústí nad Labem se ANO dokonce rozštěpilo na dvě části.

Vláda ANO v krajích
Zdroj: ČT24

Podle Faltýnka je to daň za to, že hnutí ANO vzniklo poměrně rychle. „Dnes se nám to vrací. Nebudu zastírat, že na některých radnicích se prostě dostali do zastupitelstva lidé, kteří potom začali řešit své vlastní zájmy,“ řekl v Otázkách Václava Moravce. 

Toho, že voliči to hnutí ANO v krajských volbách sečtou, se ale Faltýnek nebojí: „Neviděl bych to tak, důležité jsou výsledky práce ve městech, ale i na celostátní úrovni.“ Právě podle sympatií lidí na celostátní úrovni se totiž občané v krajských volbách často rozhodují.