Mynář by mohl zůstat kancléřem až do konce Zemanova mandátu

Vratislav Mynář sice nedostal bezpečnostní prověrku, kancléřem prezidenta republiky by ale přesto mohl zůstat až do konce Zemanova působení na Pražském hradě. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka totiž bude prezident čekat na definitivní rozhodnutí v Mynářově odvolacím procesu. Ten přitom může trvat až tři roky.

„Pan prezident jasně sdělil, že každý občan České republiky má právo využít veškerých opravných prostředků, které jsou k dispozici. Pan kancléř, předpokládám, tyto opravné prostředky využije a pan prezident si počká na definitivní rozhodnutí, na definitivní verdikt,“ prohlásil Ovčáček v Interview ČT24.

„Pokud tento definitivní verdikt bude negativní, to znamená, že se panu kancléři nepodaří zvrátit toto rozhodnutí, tak samozřejmě pan prezident dostojí svému slovu a pana kancléře odvolá ze své funkce,“ dodal mluvčí.

Pokud by ale Vratislav Mynář všech opravných prostředků, které mu umožňuje legislativa, využil, může celý odvolací proces podle některých právníků trvat dva a půl až tři roky, a to zejména kvůli zahlcenému pražskému městskému soudu. Zemanův prezidentský mandát přitom skončí na počátku roku 2018 čili za necelého dva a půl roku.

  • Rozhodnutí NBÚ může přijmout.
  • Nestane-li se tak, může podat rozklad k řediteli NBÚ.
  • Zamítne-li ředitel bezpečnostního úřadu rozklad, zbývá kancléři ještě jedna možnost – obrátit se na městský soud se správní žalobou.
  • Zamítne-li eventuální správní žalobu městský soud, lze ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

O tom, že by mohlo dojít na všechny opravné prostředky, hovořil v Událostech i sám Mynář: „S velkou pravděpodobností se dá předpokládat, že požádám o rozklad ředitele NBÚ. Do doby, dokud nebudou využity veškeré prostředky opravného charakteru, zůstávám dále kancléřem.“

Ovčáček: Pan prezident do věci zasahovat nebude

Mynář o prověrku na stupeň „přísně tajné“ požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale podle médií začalo zhruba o rok později. V pátek kancléř informoval o tom, že mu Nejvyšší kontrolní úřad prověrku neudělil. Důvody neuvedl ani on, ani úřad. Spekuluje se ale o tom, že by NBÚ mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to v minulosti opakovaně odmítl.

Podle mluvčího NBÚ se šéf úřadu v září sešel s prezidentem Zemanem. To ale mluvčí odmítl potvrdit. „Schůzky bezpečnostního charakteru nikdy nekomentuji. Nevyvracím, ani nepotvrzuji. Pan prezident mnohokráte řekl, že do průběhu zasahovat nebude, to platí a bude to platit i nadále.“

Bez prověrky se Mynář nemůže seznamovat s citlivými materiály a ani se účastnit některých jednání. Podle Ovčáčka ho v takovém případě nahrazuje jeho zástupce, případně ředitel bezpečnostního odboru Hradu. Z celkového objemu Mynářovy práce se má jednat o jednotky procent.