Rakouskou hranici střeží dalších 200 mužů, vláda je připravená zastavit vlaky

Česká cizinecká policie posílila své stavy na rakouském pomezí. Reaguje tak na nedělní rozhodnutí Německa obnovit kontroly na alpské hranici a na případnou snahu migrantů dostat se na Západ přes Česko. Pokud počty zadržených běženců porostou, je vláda připravena zastavit česko-rakouské železniční spojení a povolat na hranice armádu.

Opatření se týkají Jihomoravského a Jihočeského kraje, posily čítají dvě stě mužů. Konkrétní místa kontrol nechtěla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová upřesnit: „Kdybychom tuto informaci zveřejnili, převaděči by chodili jinudy.“ Zmínila ale, že hlavní železniční trasy z Rakouska do Česka vedou přes Břeclav, České Velenice a Horní Dvořiště a silniční trasy přes Hatě, Mikulov a Dolní Dvořiště.

„Migranti se na naše území v řádu několika desítek minut nedostanou, je to otázka následujících hodin, možná i dní," dodala s tím, že množství posil se zřejmě bude postupně měnit. Záleží na tom, jestli se běženci z Rakouska vydají do Německa skutečně přes Česko a v jakých počtech.

Cizinecká policie předpokládá, že migranti budou spíš než vlaky využívat auta a pěší přesuny. Převaděči se podle mluvčí ale Česku zatím spíše vyhýbají, protože mají zkušenost, že česká policie je dokáže zadržet a obvinit. Cesta na Západ se tak migrantům výrazně prodlouží, převaděčům zase tuzemské soudy ve zkrácených řízeních zabavují auta a peníze a navíc je čeká vyhoštění z republiky.

Přísné kontroly v Břeclavi, kolona v Dolním Dvořišti

Nemám od policie vůbec žádné informace. Nevím, co mám říkat lidem, kteří jezdí do Rakouska za prací. Ptají se mě, proč stojí v kolonách. Tak jako já, mají informace jenom z televize.
Helena Panská
starostka Dolního Dvořiště

Zvýšením hraničních kontrol Praha reaguje na nečekaný krok Berlína, který v neděli kvůli stoupajícímu počtu migrantů v Bavorsku obnovil kontroly na alpské hranici. Nyní se připravuje na případné rozšíření kontrol do česko-německého pomezí. Kvůli přímému vlakovému spojení se totiž nejkratší možnou cestou do spolkové republiky stává ta česká.

„Poblíž hranice se budou pohybovat hlídky německé policie, soustředí se na dálniční tahy a budou průběžně stejně jako česká policie vyhodnocovat stav,“ potvrzuje zvýšenou bedlivost saských a bavorských kolegů policejní prezident Tomáš Tuhý.

Situace na česko-rakouských hranicích je od nedělního večera klidná. Nezaznamenali jsme žádný větší pohyb ze strany nelegálních migrantů.
Kateřina Rendlová
mluvčí cizinecké policie

Na česko-rakouském pomezí patrolovali tuzemští policisté už v noci z neděle na pondělí, v Mikulově prohlíželi každé auto. K takovému opatření přitom přistupují jen výjimečně. Na bývalém hraničním přechodu jich hlídkovalo jedenáct místo standardních čtyř. A posily byly znát i na břeclavském nádraží, kde v noci sloužilo 25 policistů místo běžných deseti.

Zvýšené kontroly zkomplikovaly dopravu v jihočeském Dolním Dvořišti, kde se v odpolední špičce vytvářela kilometrová kolona nákladních aut a dodávek. Počet zadržených běženců ale nijak nevzrostl. V Jihomoravském kraji policie odhalila za noc dvanáct Syřanů, na večer dalších deset, jižní Čechy nehlásily jediný případ.

Krizový scénář: Zastavené vlaky, armáda na hranicích

Situací se zabývala i vláda, a pokud by měl počet běženců růst, jeden z krizových scénářů počítá se zastavením vlakové dopravy mezi oběma jižními kraji a Dolními i Horními Rakousy. Pak by české soupravy končily v Břeclavi a Českých Budějovicích.

„Je to jeden z nástrojů, který máme k dispozici, a když bude potřeba, bude využit,“ konstatoval předseda vlády Bohuslav Sobotka. „V případě, že to bude potřeba, je policie připravena posílit hlídky, v případě, že to bude potřeba, je připravena armáda.“ Po povolání vojska konstantně volá prezident Zeman.

Jestliže maďarská vláda povolala armádu, Němci uzavřeli hranice s Rakouskem a také Dánsko omezilo provoz na hranici s Německem, myslím, že bychom tatáž opatření měli udělat i my. Je zřejmé, že nyní, když trasa nepovede z Maďarska do Německa přes Rakousko, povede přes Českou republiku.
Miloš Zeman

Premiér zároveň zopakoval, že německé opatření situaci nevyřeší, pokud nejsou zabezpečeny vnější hranice schengenského prostoru.

Obdobně hovoří i vicepremiér Andrej Babiš (ANO); chce zavřít vnější hranice schengenského prostoru a chránit je zvenku, nikoli zevnitř: „Je potřeba se postarat o ty, kteří už jsou na našem kontinentu, ale následně systémově řešit, jak zabránit ilegálnímu přílivu migrantů.“ Žádá mimořádný evropský summit, Unii označuje za neakční.

Opozice by postupovala razantněji. Předseda ODS Petr Fiala se domnívá, že Česká republika by se měla vydat ve stopách Slovenska či Maďarska a chránit své hranice. „Slovensko zavedlo kontroly na svých hraničních přechodech s Maďarskem a Rakouskem. Naše vláda musí neprodleně jednat. Není nač čekat,“ uvedl Fiala.  

„Vláda tvrdí, že je připravena, že má v záloze i armádu. Vláda tvrdí spoustu věcí už od léta,“ dodal předseda Úsvitu Marek Černoch.

Na případnou pomoc se začleněním syrských migrantů, kteří požádají u nás o azyl, jsou připraveny tuzemské podniky. Prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Hanák oznámil, že české firmy mohou zaměstnat převážně v technických profesích až pět tisíc běženců ze Sýrie. Uprchlíci ale podle něj musí mít potřebné vzdělání.