Pražský registr vozidel bude na Silvestra úřadovat kratší dobu, v sobotu se otevřou přepážky v Liberci

Praha/Liberec - Na Silvestra bude pražský registr řidičů a vozidel otevřen pouze do čtyř hodin odpoledne. V ostatní všední dny bude běžná úřední doba, uvedl tiskový odbor magistrátu. V posledních dnech registr vozidel po celé republice zažívá velký nápor řidičů, kteří chtějí odhlásit své vozidlo. V Liberci bude možné odhlásit starý vůz i v sobotu 27. prosince, protože registr vozidel mimořádně otevře své přepážky od 8:00 do 12:00. Magistrát tak reaguje na velký zájem motoristů, který přepážky nejsou schopné zvládnout. Liberecký magistrát úřaduje denně a od letošního března i v sobotu dopoledne. Registr vozidel měl ale v sobotu pracovat až od Nového roku.

Vstříc vyšli i motoristům v České Lípě

Liberec není jediným městem, které se snaží vyjít motoristům vstříc. Už o uplynulém víkendu 20 a 21. prosince se mimořádně otevřely přepážky registru v České Lípě. Radnice tak chtěla vyjít vstříc těm, kdo si agendu nemohou vyřídit v pracovních dnech, nebo se na ně kvůli velkému náporu zájemců nedostalo. „Zájem byl mnohem větší, než jsme čekali, v sobotu přišlo 170 lidí, v neděli jich obsloužili 130, pracovní doba byla ale o dvě hodiny kratší,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Amrichová.

Kvůli ekologickým poplatkům jsou na registrech fronty

Kvůli ekologickému poplatku od 3 000 do 10 000 korun za auta neplnící alespoň emisní normu Euro 3, tedy vyrobená před rokem 2000, se lidé snaží tyto vozy prodat nebo dovézt a přihlásit ještě před koncem roku. Vysoké sankce za vlastnictví vozů bez zaplaceného povinného ručení zase nutí majitele tyto mnohdy již nepojízdné vraky z registru odhlásit. Na přetížených registrech vozidel se proto tvoří dlouhé fronty.

V Jablonci nad Nisou budou na Silvestra přepážky zavřené

Nejméně času mají na změnu registrace motoristé v Jablonci nad Nisou. Přestože i tam nápor sotva zvládají, žádné rozšíření úřední doby v registru nechystají. Registr jen do konce roku zrušil možnost objednat se prostřednictvím SMS či e-mailu. „Kapacita systému SMS služby je až do konce letošního roku plně využita již dříve objednanými klienty,“ vysvětlila mluvčí úřadu Jana Fričová. Jablonec má úřední dny jen v pondělí, ve středu a ve čtvrtek. Na Silvestra se ale přepážky neotevřou.

V Praze se objednáte na registr vozidel přes internet

Před čtyřmi pobočkami dopravního úřadu pražského magistrátu, které agendu vozidel vyřizují, se každé ráno před otevřením tvoří fronty lidí čekajících na pořadové číslo. Několik set čísel určených pro daný den na pobočku rozeberou během několika desítek minut. Další možností, jak se dostat k okénku na úřadě, je on-line rezervace přes internet.

Až do 31. prosince bude na jednotlivých pracovištích registru vozidel otevřena samostatná odbavovací přepážka, která bude vyhrazena pouze pro podání žádosti o trvalé vyřazení auta z registru. 

Poplatky za registraci vozidel od 1. ledna 2009
Zdroj: ČT24/MŽP