Rychlé policejní passaty se v Praze osvědčily

Praha - Posádky rychlých policejních vozů opět v noci na dnešek postihly v Praze 70 přestupků, z nichž 65 bylo překročení rychlosti. Na pokutách vybrali policisté 96 500 korun, uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Rychlost překračovali nejen řidiči aut, ale přistiženi byli také dva motorkáři a jeden řidič mopedu. Policisté během dvoudenní akce celkem zjistili 132 přestupků, z nich 121 spočívalo v překročení rychlosti. Přímo na místě vybrali policisté na pokutách téměř 200 000 korun. Passaty se zaměřily zejména na úseky, kde nejsou radary a často se tam stávají nehody.

„Nejvyšší naměřená překročená rychlost byla 183 km/h,“ doplnila Zoulová. Jeden řidič byl pokutován za technický stav vozu, další za telefonování za jízdy, jiný neměl zapnuté pásy. Policisté také přistihli jednoho řidiče pod vlivem alkoholu. Podle Pavla Noska z ředitelství Služby dopravní policie pražští řidiči podcenili možnosti rychlých a neoznačených vozů, které dokáží zadokumentovat přestupky.

„Ačkoli tato akce byla dopředu prezentována, přesto si řidiči neuvědomili, že máme účinný nástroj na ovlivnění chování nežádoucích řidičů, tedy pirátů,“ řekl Nosek. Řidiči podle něj příliš nepočítali především s tím, že by se objevil podobně vysoký počet rychlých passatů na jednom místě.

Podle mluvčího Ústředního automotoklubu Pavla Kuchálika není překvapivý vysoký počet přestupků, které policisté v Praze odhalili. „Ze situací na českých silnicích viníme dva trendy – zvyšuje se počet řidičů, kteří jsou slušní, na druhou stranu je skupina, která je malá, ale je víc vidět – to jsou ti agresivní. Na ty mohou passaty a rychlé motorky působit,“ uvedl Kuchálik.

Dopravní akci s rychlými auty hodlá Policejní prezidium zcela určitě opakovat, a to nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech. O termínech příštích kontrol už ale nebude řidiče dopředu informovat.