V Karlovarském kraji chybí peníze na opravu silnic

Karlovy Vary - Na opravu silnic nižších tříd chybí Karlovarskému kraji přes dvě miliardy korun. Potřebné peníze nemají ani obce. Některé silnice v okolí Krušných hor jsou přitom téměř v havarijním stavu. Právníci varují, že za jejich stav odpovídají majitelé silnic a prokazatelné škody na autech by měli hradit. Problém s opravou silnic začal v roce 2002, kdy je kraj převzal od státu v poměrně špatném stavu. Jestliže se podaří získat veškeré požadované dotace, tak kraj letos vydá na opravy silnic téměř miliardu korun, tj. o 350 milionů více než loni. Jedná se ale pouze o třetinu potřebné částky.

Starostové se shodují, že náklady na opravy silnic několikanásobně překračují roční rozpočty obcí. Katastrofální je stav komunikací například v Krušných horách. Ve špatném stavu je také silnice mezi Perninkem a Nejdkem.

Podle specialisty jednoho z největších servisů na Karlovarsku je každé třetí auto, které u nich skončí, porouchané kvůli špatným silnicím. Náklady na opravy stojí řidiče desetitisíce korun.

Vstup a reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Na takové případy ale pamatuje zákon. Pokud řidiče před dírou na silnici nevaruje alespoň dopravní značka, měl by kraj nebo obec opravu auta zaplatit. „Zákon o pozemních komunikacích výslovně stanoví, že vlastníci těchto pozemních komunikací odpovídají jejich uživatelům za škody, které vznikly závadou v jejich sjízdnosti,“ řekl karlovarský advokát Martin Tocik. Podle Tocika soudy většinou rozhodují ve prospěch poškozených řidičů.

Obce i krajští silničáři si platí pojistky. Kvůli zaplacení opravy auta požadují policejní protokol a také fotodokumentaci z místa nehody. Náhradu škody nezaplatí v případě, že řidič jel příliš rychle nebo nerespektoval dopravní značky. V případě, že by silnici poškodila povodeň nebo jiná pohroma většího rozsahu, tak by škodu na autě kraj ani obec platit také nemusely.