Úřady uzavřely STK v Sokolově – zkontrolovanému vozu upadla náprava

Sokolov – Stanice technické kontroly v Sokolově byla ministerským rozhodnutím na konci června zrušena. Podle Karlovarského kraje se tak stalo kvůli dlouhodobému nedodržování povinností. Vrcholem byl podle úřadu případ, kdy kvůli špatnému technickému stavu havarovalo auto, které tam mělo za sebou bezproblémovou kontrolu. Majitel společnosti chce o licenci bojovat. Tvrdí, že za vše může jeden technik, nikoli celá stanice.

Stanice STK Tekoso patřila na Sokolovsku k nejvyhledávanějším, po jejím uzavření přišlo o práci šest lidí. Podle karlovarského krajského úřadu i ministerstva dopravy nedělali svoji práci dobře. „Docházelo k systematickému a opakovanému porušení povinností, které tato stanice má,“ zdůvodnil rozhodnutí mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Na rozhodnutí měl největší vliv případ, který se stal před dvěma roky. Řidička osobního auta, které krátce předtím v Sokolově prošlo technickou kontrolou, havarovala. Podle policie byl příčinou nehody špatný stav vozidla – za jízdy mu totiž upadla zadní náprava. Při nehodě se zranily čtyři ženy. Jednatel STK byl za to odsouzen k podmíněnému trestu a musel zaplatit odškodné. Sám ale osobní vinu necítí, tvrdí, že potrestán měl být technik, který auto prohlížel. „Technik pochybil – má svoje razítko a svůj podpis, stanice je pouze povinna zaměstnávat lidi, techniky, kteří mají tuto licenci,“ argumentoval jednatel STK Tekoso Jan Hotěk. Podle Krajského úřadu ale zákony v tomto případě jiný trest neumožňují.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Po pokutě následovalo odebrání licence a uzavření stanice. To se majiteli rovněž nelíbí a připravuje správní žalobu, která by mu měla licenci vrátit.