Karlovarský kraj: Od září ve všech lékárnách bez poplatku

Karlovy Vary - Karlovarský kraj bude od 1. září proplácet regulační poplatky ze všech lékáren v regionu včetně soukromých. Dosud formou daru vracel lidem peníze pouze ve své jediné lékárně v karlovarské nemocnici. O peníze mohou lidé požádat na zvláštním formuláři, který krajskému úřadu zašlou poštou. Peníze dostanou na svůj bankovní účet.

Nové opatření kraje se týká 91 lékáren působících v regionu. Rada rozhodla o rozšíření úhrad poplatků kvůli tomu, že kraj vlastní jedinou lékárnu. Přístup k darům od kraje byl tak pro obyvatele značně omezen. Lidé musí doklad o zaplacení včetně vyplněného formuláře se žádostí o dar poslat kraji do tří pracovních dnů od návštěvy lékárny. Žádosti může poslat i několik lidí společně, aby ušetřili náklady na poštovné. Žádosti budou k dispozici vytištěné ve všech lékárnách a formulář bude i na webových stránkách Karlovarského kraje, odkud si ho může každý vytisknout.

Ministr vnitra Martin Pecina přitom tento týden poslal všem hejtmanům dopis, ve kterém je upozorňuje, že nevybíráním regulačních poplatků porušují zákon. Pecina, kterého do vlády nominovala ČSSD, chce zrušit proplácení poplatků, i když zřejmě právě poplatky vyhrály sociální demokracii loňské krajské volby. Hejtmani se proti Pecinovu rozhodnutí hodlají bránit, protože trvají na tom, že proplácením poplatků žádný zákon neporušují. „My máme ale jiný právní názor než ministr vnitra. I když tuto formu úhrad poplatků považuji za provizorní a problém by měl vyřešit zákon,“ řekl náměstek hejtmana Martin Havel (ČSSD).

Reportáž Zuzany Michaličkové (zdroj: ČT24)

Kraj má na poplatky letos 30 milionů

Od února kraj formou daru zaplatil za pacienty asi osm milionů korun. V rozpočtu má na poplatky v letošním roce vyčleněno 30 milionů. Částka by měla stačit i po rozšíření úhrad regulačních poplatků na všechny lékárny v kraji. Pokud nebudou poplatky vyřešeny zákonem, na konci roku kraj zváží, jestli se budou poplatky proplácet i v příštím roce. Bývalý hejtman a krajský zastupitel z ODS Josef Pavel označil rozhodnutí Karlovarského kraje za nesmysl a populistické gesto. „Bohužel jsme jediný kraj, který k tomuto přistoupil,“ řekl Pavel. Na krajské postupy si v březnu stěžovala Česká lékárnická komora. Podle ní soukromým lékárnám klesají příjmy až o sedmdesát procent.

Kromě Prahy, Ústeckého a Zlínského kraje všechny ostatní platí za pacienty regulační poplatky v lékárnách krajských zdravotnických zařízení. V Moravskoslezském kraji jsou ale tři výjimky - lékárny v Opavě, Novém Jičíně a Havířově. Tam se poplatky neproplácí, protože to zakázal soud. Olomoucký kraj zase platí navíc i v lékárnách v soukromých nemocnicích v Prostějově a Přerově.

Kraje versus poplatky
Zdroj: ČT24