Soud s údajnými žháři z Vítkova pokračoval přehráváním odposlechů

Ostrava - Krajský soud v Ostravě se dnes po více než dvouměsíční pauze opět zabýval kauzou žhářského útoku na domek Romů ve Vítkově na Opavsku. Proces trvá s přestávkami od 11. května. Dnes soud pokračoval přehráváním policejních odposlechů. Soud také vyhověl zmocněnci rodiny popálené Natálky, který si tak mohl přečíst dopisy obžalovaných neonacistů, které poslali z vazebního vězení svým kamarádům. Senát zamítl návrh obhájců obžalovaných, který požadoval nový vyšetřovací pokus, při kterém by se žhářský útok zopakoval, a také odmítl, aby poškozenou rodinu vyšetřil psycholog. Hlavní líčení by mělo skončit do čtrnácti dnů.

Advokáti obžalovaných odposlechy označili za neústavní. Navíc poukázali na to, že policejní odposlechy jsou špatně srozumitelné. Přehrávání odposlechů je naplánováno i na zítřek.

Na středu je předvolán jeden z posledních ještě nevyslechnutých svědků. Advokát jednoho obžalovaného Petr Kausta bude navíc požadovat, aby byl předvolán znovu jeden z klíčových svědků - dobrovolný hasič z Opavska, který policisty přivedl na stopu obžalovaných. Vyslechl totiž telefonický rozhovor své známé s jedním z obžalovaných, ve kterém se hovořilo i o žhářském útoku. Hasič vše oznámil policii a ta se tak velmi rychle dostala na stopu žhářům. Svědek ale před časem soudu řekl, že ze strachu vypovídat nebude, a předseda senátu proto nechal jeho výpověď jen přečíst. „Přečtení výpovědi považuji za nezákonné. Svědek měl povinnost vypovídat,“ řekl Kausta. O případném opětovném předvolání svědka se rozhodne ve středu.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Obhájce Davida Vaculíka Petr Kausta:

„Můj klient se sám vyjádřil, že na odposleších nikde nepoznal svůj hlas.“

Brigita Bilíková, státní zástupkyně: „Odposlechy jsou podle mého názoru zákonné a v pořádku.“

Před soudem stojí čtveřice údajných útočníků - David Vaculík, Ivo Müller, Jaromír Lukeš a Václav Cojocaru, kteří patří mezi příznivce pravicového extremismu. Muži podle obžaloby zapálili domek romské rodiny. Při útoku byli vážně zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy ještě ne dvouletá Natálie, která utrpěla hluboké popáleniny na 80 procentech těla.

Čtyři mladíci na dům obývaný devítičlennou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý čekal v autě. Podle obžaloby jejich čin souvisel se zviditelněním extremistických skupin a také se 120. výročím narození Adolfa Hitlera. Obžalovaní mohou za pokus o rasově motivovanou vraždu dostat i výjimečný trest či doživotí.

Popálená Natálka si ponese následky po celý život a čeká ji tvrdá rehabilitace. VZP požaduje za léčení tří zraněných 7,5 milionu korun. Zmocněnec vážně zraněné Natálky Petr Uhl žádá pro dívku za bolestné a snížení společenského uplatnění zhruba devět milionů korun. Zmocněnci rodiny Markus Pape a Ladislav Baláž požadují pro její členy přes 900 tisíc korun.