V Krušných horách trvají spory o obchvat Horní Blatné

Horní Blatná - Karlovarský kraj dále prosazuje stavbu obchvatu Horní Blatné. Část Krušnohorců se ale bojí, že do hor přivede nákladní dopravu a jejich kvalita života se tak výrazně zhorší. Proto chtějí rozhodnutí kraje napadnout u Nejvyššího správního soudu (NSS). Petici proti rozšiřování silnice, která protíná západní část Krušných hor, podepsaly už stovky Čechů a tisíce Němců.

Kraj však v rekonstrukci silnice přesto pokračuje. Zástupci sdružení se ohrazují zejména proti stavbě obchvatu Horní Blatné. Rada kraje námitky sdružení odmítla a další osud tak mají v rukou zastupitelé.

„Jsme připraveni podat žalobu Nejvyššímu správnímu soudu,“ uvedl mluvčí sdružení Občané za kvalitu života v Krušných horách Petr Maglia.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Pokud se to dožene do takového extrému, že opravdu to hnutí převáží, tak tady nebudeme opravovat a lidi tady budou bohužel chudáci,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

Podle většiny starostů krušnohorských obcí jsou postupné opravy zanedbané silnice důležité pro další rozvoj turistické oblasti. „Jsme rádi, že se to konečně zrealizovalo, protože tam se opravdu nedalo jezdit,“ doplnil starosta Abertam Zdeněk Lakatoš (Nez.).

Stejný názor má i místopředseda svazku krušnohorských obcí a starosta Horní Blatné. Zároveň se ale obává, že kvůli předpisům Evropské unie nebude jednoduché na opravené silnici zakázat jízdu nákladních aut. O budoucí podobě obchvatu Horní Blatné a námitkách občanského sdružení budu jednat krajští zastupitelé už 16. září.