Sníh trápí nevidomé - na prosolené břečce se chodí špatně

Plzeň - Zimní počasí dokáže potrápit i zdravé lidi. Ještě hůře se nyní žije těm, kteří mají nějaký handicap. Už včera vám ČT24 přiblížila situaci vozíčkářů. Ty sníh doslova uvěznil doma. Podobně jsou na tom ovšem také lidé nevidomí. Vyjít ven pouze s bílou holí, bez pomoci psa nebo asistenta, je pro ně nebezpečné. Nejhůře se nevidomým chodí v rozbředlém a prosoleném sněhu. „Na té nasolené břečce musíme zvedat nohy jako čápi. Bohužel se v tom chodí hrozně špatně,“ zlobí se nevidomá Hana Kondrová.

Když je chodník posypaný štěrkem, je cesta jednodušší. Což platí také pro psa. „Když je to nasolené, tak jim to rozežírá packy. A je to pro ně horší,“ vysvětluje Tomáš, syn paní Kondrové.

Kvůli počasí v zimě nevidomí častěji využívají možnost přepravy autem. Každý rok na to dostávají příspěvek od státu. Podle některých politiků se ale jedná o přežitek, který by měl být zrušen.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

„Jestli to udělají, tak to bude velice špatné. Ti lidé se pak už nedostanou vůbec ven,“ varuje před zrušením příspěvku Jana Kochová, ředitelka sdružení Porozumění. To nabízí v Plzni pomocnou ruku nevidomým a slabozrakým.

„Když  klient nemá vodicího pejska, tak za ním docházíme a snažíme se ho doprovázet, kam potřebuje,“ popisuje pomoc asistentka Jana Plincelnerová.

Na kompenzační pomůcky a služby sociální rehabilitace získalo letos sdružení dotaci ve výši 700 tisíc korun, ale na provoz by přitom potřebovalo minimálně milion korun.