Úrazů na lyžích přibývá, může za to neopatrnost

Klínovec - Vážný úraz utrpěl dnes na severním svahu Klínovce v Krušných horách sedmačtyřicetiletý lyžař, který vyjel ze zledovatělého svahu a narazil do stromu. Oznámil to náčelník horské služby Miroslav Güttner. Muže, který zřejmě utrpěl zranění páteře, transportoval do nemocnice vrtulník. Podle informací členů horské služby lyžoval bez přilby. Jen za uplynulé dva měsíce se na českých sjezdovkách vážně zranilo nejméně deset dětí. Jedna třináctiletá dívka dokonce zemřela.

„Dopadl tak nešťastně, že záchranáři předpokládali vzhledem k popisovaným bolestem závažné poranění páteře,“ uvedl Güttner. Členové horské služby muže ošetřili, umístili do vakuové matrace, nasadili mu krční límec a na saních za sněžným skútrem ho odvezli k vrtulníku, který zraněného transportoval do plzeňské nemocnice.

Podle Güttnera je dnes terén na krušnohorských sjezdovkách zmrzlý a nebezpečný. „V noci dlouho pršelo a pak začalo mrznout,“ řekl náčelník horské služby. Dodal, že lyžaři bez přilby, kteří se na takové tratě vydají a přecení síly, ohrožují své zdraví, či dokonce život. Záchranáři dnes zaznamenali na Klínovci a na Božím Daru i několik dalších úrazů, byly však lehčího rázu.

I na svazích Jeseníků je zledovatělý sníh a horská služba tu musela vyjíždět k desítkám zraněných lyžařů. Kvůli prudkému nárazovému větru a teplotám hluboko pod nulou navíc záchranáři odrazovali turisty na běžkách od hřebenových túr. „Je nutné, aby návštěvníci hor v podmínkách, kdy je sníh přemrzlý, tvrdý, a při pádech tak hrozí závažná zranění, dodržovali základní pravidla pohybu na sjezdových tratích, zejména pak Desatero zásad FIS. Především musí rychlost a způsob jízdy přizpůsobit svým lyžařským schopnostem, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům,“ řekl Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

V Jeseníkách navíc platí první stupeň lavinového nebezpečí. Lidé by se proto měli držet vyznačených tras, které leží mimo lavinami ohrožené území.

Lanovka na Černou horu
Zdroj: ČT24