Policisté odhalili pěstírnu marihuany v ceně 10 milionů

Ostrava - Policisté v Ostravě odhalili velkou profesionálně vybavenou pěstírnu marihuany. Našli v ní 2 139 rostlin konopí a čtyři muže obvinili z nedovolené výroby drog. Kdyby pachatelé všechny rostliny vypěstovali a usušili, prodejem marihuany by mohli vydělat deset milionů korun.

Prostory v Cihelní ulici, kde pěstírnu vybudovali, si podle policistů pachatelé pronajali v září. „Byly tam čtyři místnosti, ve kterých se rostliny pěstovaly. Byly rozděleny podle fáze růstu, od pěti až deseticentimetrových sazenic v plastových boxech v první místnosti až po největší rostliny v poslední místnosti, které byly vysoké zhruba 70 centimetrů a byly už těsně před sklizní,“ řekl vrchní komisař Pavel Hanusek. Kromě toho byla v pěstírně i místnost pro sušení rostlin a také prostory, kde měli „zahradníci“ skromné ubytování. „Měli tam válendy, malou kuchyňku, lednici, televizi i počítače,“ dodal Hanusek. Technické vybavení pěstírny mělo hodnotu zhruba dva miliony korun.

Zástupce vedoucího krajského odboru obecné kriminality Pavel Václavík uvedl, že podezřelých bylo osm, z toho šest Asiatů, ale nakonec policie obvinila čtyři muže. Tři skončili ve vazbě: osmačtyřicetiletý Čech, který byl policii známý už z dřívějška, a dva cizinci ve věku 25 a 31 let. Starší z cizinců byl loni za stejný trestný čin odsouzen a na pět let vyhoštěn z České republiky. „Z Čech se přestěhoval do Ostravy. Bylo po něm vyhlášeno pátrání a uvízl v našem hledáčku,“ řekl Václavík. Obviněným hrozí vězení na osm až 12 let.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Václavík uvedl, že tak kvalitně vybavenou pěstírnu konopí a s takovým množstvím rostlin policie v posledních letech v kraji neobjevila. „Je to historický okamžik v boji se zločinem na drogové scéně,“ řekl náměstek krajského ředitele Dalimil Sypták. Případ je podle něj v Moravskoslezském kraji za poslední dobu největší a výjimečný nejen z hlediska velikosti.

V souvislosti s ostravskou pěstírnou policisté provedli také prohlídky v Českém Těšíně, kde objevili osm kilogramů vakuově zabalených nasušených rostlin marihuany, půl milionu korun v hotovosti, řadu mobilů a notebooků a také padělané oděvy a obuv. „Zboží mělo loga známých značek, například Nike, Puma, Adidas a Lacoste,“ řekl zástupce ředitele Celního úřadu Ostrava Marcel Panaš. Škoda způsobená majitelům ochranných známek podle něj činí téměř milion korun.