Záplaty silnic zlevní, bude jich víc

Karlovy Vary – Silná konkurence stavebních firem a tlak ministerstva dopravy na snižování cen ovlivní letos i náklady na údržbu silnic. Například Karlovarský kraj ušetří až 50 milionů korun, bude tak moci opravit více cest rozbitých po zimě. Silničáři ale upozorňují, že výsledkem může být i snížení kvality oprav – ta přitom už dnes bývá považována za nízkou.

„Sledujeme na výsledcích výběrových řízení, že je opravdu velký tlak na ceny a dochází k jejich snížení. To znamená, že Karlovarský kraj na tom šetří a může opravit více úseků silnic,“ komentoval vývoj náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil.

Zástupci firem, které se opravami silnic zabývají, potvrdili, že od loňska museli v některých případech snížit ceny až na polovinu. Podle silničářů to ale někdy může být i na úkor kvality. „Sice jsou lacinější, ale musíte se k výtluku častěji vracet,“ podotkl vedoucí zimní údržby Karlovarského kraje Josef Bulka.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj zatím odhaduje škody po zimě na silnicích druhých a třetích tříd na 65 milionů korun. Silničářům proto navýší rozpočet na opravy nejvíce poškozených úseků. „Z krajského rozpočtu uvolňujeme navíc proti plánu šest milionů z úspor z letošního roku,“ uvedl náměstek Navrátil.

Ušetřit na opravách chtějí i Karlovy Vary, kde je stav některých silnic velmi špatný. Město sice nedávno vyzkoušelo novou technologii na zahlazení děr velkoplošnou žehličkou, zatím ji ale nevyužijí a výtluky opraví běžným způsobem. „Odborníci mají pochybnosti o tom, jak je vlastně tmel používán. Máme tři zkušební vzorky, vyhodnotíme, jak dopadnou – jestli to bude držet,“ řekl náměstek primátora Jiří Kotek.

Opravy silnic začnou v Karlovarském kraji v průběhu března. Práce v krajském městě budou trvat zhruba měsíc a půl, na regionálních silnicích až do léta.