Výpravčí vyslala dva vlaky proti sobě, ke srážce nedošlo

Náměšť na Hané - Dnes ráno krátce po páté hodině byly nedaleko Náměště na Hané na Olomoucku dálkově zastaveny dva osobní vlaky, které proti sobě jely po jedné koleji, informoval o tom náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera. Nehodu málem zavinila výpravčí, která vlaky omylem vyslala proti sobě a včas je stihla zastavit, zhruba minutu před pravděpodobnou srážkou. Vzdálenost mezi vlaky byla zhruba 1,5 kilometru. Mimořádná událost se naštěstí obešla bez zranění. Trať byla kvůli tomu dvě hodiny neprůjezdná.

„Osobní vlaky z Olomouce do Drahanovic a z Prostějova do Červenky se mají podle jízdního řádu křižovat v Senici na Hané, avšak podle nyní dostupných informací byl prvnímu z vlaků dovolen dispečerkou odjezd ze Senice na Hané bez nutnosti čekání na protijedoucí osobní vlak,“ uvedl Kučera. Dispečerka si vzápětí svou chybu uvědomila, použila generální stop a oba vlaky zastavila, doplnil mluvčí ČD Petr Štáhlavský.

Podle Kučery je šetření celé události teprve na začátku, ale zdá se, že stejně jako u tragické srážky vlaků ve středu 2. února ve Vodňanech na Strakonicku se jedná o selhání lidského činitele, jehož chování nekontroluje žádná technika. Při nehodě u Vodňan zemřela jedna žena a dalších 12 osob bylo zraněno, viníkem byl podle Drážní inspekce strojvedoucí osobního vlaku.

Drážní inspekce na základě výsledků šetření příčin a okolností podobné nehody v roce 2007 vydala bezpečnostní doporučení zavést na tratích se zjednodušeným řízením drážní dopravy taková technická zařízení, která by eliminovala možnost lidského selhání a tím i vznik mimořádné události. Do dnešního dne však žádné takové zařízení nebylo provozovatelem dráhy uvedeno do provozu.

Od roku 2004 se na českých železnicích stalo 226 srážek vlaků, při kterých zemřelo šest lidí. Ze statistik Drážní inspekce vyplývá, že příčinou většiny srážek vlaků je selhání lidského faktoru.

Místo vlakové srážky ve Vodňanech
Zdroj: ČT24