Podkope si Česko vlastní lázně? Možná ano

Cheb / Františkovy Lázně – Okolí západočeského Chebu je krajem lázeňství, ale také oblastí s poměrně velkou zásobou hnědého uhlí. Teď se tady netěží, ale v souvislosti s blížícím se vyčerpáním zásob uhlí na sousedním Sokolovsku, by se to mohlo změnit. I když obyvatelé Chebska bojují o pravý opak, úřady odmítají odepsat ložiska z bilančních rezerv státu. A nová ložiska se možná budou otevírat už brzy. Tlak na prolomení limitů roste podle vyjádření náměstka ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera v Otázkách Václava Moravce i kvůli sjednocení daně z přidané hodnoty v souvislosti s důchodovou reformou.

Tam, kde stát registruje ložiska svého nerostného bohatství, platí zvláštní režim. Každou změnu v územním plánu tady posuzuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Například v Třebeni u Františkových Lázní měli nedávno velký problém získat takový souhlas pro vyčlenění pozemků na rodinné domky. „Ministerstvo nás tlačí do toho, abychom povolovali stavby dočasného charakteru,“ uvedl starosta Třebeně Antonín Kalina.

Současná vláda se sice ve svém programovém prohlášení zavázala, že současné limity těžby nezmění a nová ložiska neotevře, to by se ale mohlo podle Hünera změnit. Plánované skokové zvýšení sazby daně z přidané hodnoty u tepla z deseti na 20 procent spolu s dalšími problémy v teplárenství nyní řeší speciální komise ministerstva.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

„Ano, může se to stát, že když bude teplárenství ohroženo natolik, že bude stát za to se pobavit i o programovém prohlášení vlády, že to ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek udělá,“ uvedl Hüner. „Domnívám se s plnou vážností, že výsledky (práce komise) tuto nutnost prokážou,“ dodal.

Františkovy Lázně se bojí o svou reputaci

Hrozba otevření ložisek na Chebsku znepokojuje i Františkovy Lázně. Město usiluje o zapsání na seznam UNESCO a povrchová těžba hnědého uhlí, která mění přírodu v měsíční krajinu, by mohla jeho reputaci pošramotit. Oslabit by mohla také příliv turistů, který pro město znamená nemalé příjmy. „Samozřejmě lázeňství a jakákoliv těžba k sobě nejdou,“ podotkl místostarosta Františkových Lázní František Šnajdauf (Alternativa).

Ministerstvo zatím obyvatele Chebska uklidňuje. S obnovením těžby se pro příštích padesát let v této oblasti nepočítá. Přesto ale ložisko odepsat nelze. „Ložiska v této oblasti jsou významná, jsou velká a český stát si je chce nechat jako rezervu,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Sochor. Podle geoložky Gabriely Lickové je ale zahájení těžby na Chebsku mnohem více reálné. „Já osobně odhaduji, že by se mohlo začít těžit tak za 20 let,“ podotkla s tím, že zásoby uhlí ve vedlejší Sokolovské pánvi pomalu dochází.

Odborníci nicméně slibují. Ani zahájení těžby by nemuselo pro chebskou krajinu znamenat katastrofu. Vyvíjejí se šetrnější způsoby, jak se k cenným zásobám uhlí dostat. Je to ale do jisté míry hra o čas.