Nová rektorka ZČU: Tituly nelze podle současných zákonů odebírat

Plzeň – Vedení západočeské univerzity převzala poprvé v historii žena. Rektorka Ilona Mauritzová, která přebírá školu v době, kdy její pověst značně utrpěla kvůli kauzám na právech, dnes představila své plány do budoucna. Jejím hlavním cílem je především jednotná univerzita. Výrazně důležitější než odebírání titulů a rušení diplomů je ale podle Mauritzové to, aby se univerzita stabilizovala a aby připravila do června 2012 materiály pro novou akreditaci magisterských oborů. Veřejnost, studenti i uchazeči podle ní potřebují jasně slyšet, že právnická fakulta funguje podle běžných pravidel. Manažerským řízením a hodnocením kvality na univerzitě by také chtěla nastavit taková pravidla, aby se už podobné události a pochybení neopakovaly.

„Odebírat tituly podle právnického hlediska nelze. Myslím, že nelze ani rušit diplomy. My jsme se o to ale pokusili na základě jednoho právního rozboru s pomocí magistra Korbela (Františka, náměstka ministra spravedlnosti, který jako zaměstnanec plzeňských práv připravuje pro rektorku podklady pro správní řízení) tím, že jsme rozeslali rozhodnutí o odebírání osvědčení,“ uvedla. Škola zatím odeslala čtyři usnesení o rušení magisterského diplomu.

Korebel už připravil k odeslání i pátý dopis, ZČU ho ale zatím odesílat nebude. Čeká se na doplnění spisu, které si vyžádal bývalý rektor a dnes poradce nové rektorky Josef Průša. Poté Mauritzová s Korbelem rozhodnou, zda usnesení o odebrání titulu pošlou. Náměstek ministra spravedlnosti dříve mluvil o rozeslání 20 usnesení o rušení magisterských diplomů. Mauritzová uvedla, že také slyšela toto číslo, ale dále počet osm až deset, „kde by mohl existovat částečný úspěch ZČU“. U těch dalších, u nichž také byla prokázána určitá pochybení, si vedení není jisto, zda by uspělo: „Přesně a poctivě vám to řeknu první týden v dubnu, dokdy si převezmu všechny materiály od bývalého rektora,“ dodala.

Rozhovor s Ilonou Mauritzovou (zdroj: ČT24)

Mauritzová také podpořila názor emeritního rektora Jiřího Holendy, který dnes uvedl, že současné zákony odebírání titulů neumožňují. Varoval před tím, že ZČU to může stát velké peníze na soudních přích. Rektorka souhlasí s tím, že by to bylo pro univerzitu velmi nebezpečné. Oba shodně doufají v to, že pomůže novela zákona o vysokých školách, která by měla umožnit rektorům odebrat titul do pěti let po obhajobě. Zákon by měl být přijat sněmovnou do konce letošního roku. 

Rektorka: Volby do akademického senátu budou pro fakultu zlomové

Ilona Mauritzová:

„Pokud fakulta nenajde dost síly k tomu, aby navolila reformní senát, pokud nedojde k tomu, že zpracuje materiál pro akreditaci a nechá si odejít kvalitní profesory a docenty, pak nebude schopná akreditaci získat.“

Nová rektorka připustila, že stále existuje absolutně krajní možnost zrušení právnické fakulty, pokud by neobnovila akreditaci v magisterských oborech. Materiály pro znovuzískání akreditace musejí být předloženy akreditační komisi do června 2012. Na fakultě probíhá od poloviny prosince také interní audit, výsledky by měly být známé do poloviny března. Na konci měsíce zde proběhnou možná zlomové volby do akademického senátu. I ty podle Mauritzové mimo jiné rozhodnou o další důvěryhodnosti fakulty: „Akademické svobody mohou poukázat na to, v jaké situaci fakulta je, jaké senátory si navolí a jak moc vážně to s fakultou myslí.“

Mauritzová zároveň jmenovala nový tým prorektorů. Prorektorem pro studijní a pedagogickou činnost se od 3. března stal Jaroslav Dokoupil, který byl dosud předsedou Akademického senátu ZČU. Výzkum a vývoj povede Miroslav Šimandl z Fakulty aplikovaných věd. Nově vytvořené pozice prorektora pro zahraniční vztahy a mobilitu se ujal Karel Klíma, který dříve působil jako proděkan pro zahraniční styky právnické fakulty. Jediným, kdo zůstal na svém místě, je František Ježek, jenž bude mít na starost strategii a rozvoj ZČU.

Západočeská univerzita
Zdroj: ČT24