V Moravskoslezském kraji hodlají slučovat nemocnice

Ostrava - Sedm nemocnic, které zřizuje Moravskoslezský kraj, zastřeší nová příspěvková organizace. Záměr na její vytvoření dnes schválili krajští zastupitelé, kterým stačily koaliční hlasy ČSSD a KSČM. Zastupitelé za KDU-ČSL byli proti, ODS se hlasování odmítla zúčastnit. Kritici míní, že jde o chybné rozhodnutí, které lidem v kraji zkomplikuje život.

Podle zastánců plánu je cílem zefektivnit hospodaření tak, aby nemocnice nebyly ve ztrátě. Ta podle hejtmana Jaroslava Palase za loňský rok činí 210 milionů korun. Podle analýzy, kterou pro kraj vypracovala firma RGM medical, lze ušetřit až 300 milionů korun ročně. „Garantuju to, že pro občany Moravskoslezského kraje se zdravotní péče nezhorší,“ řekl hejtman. Kraj chce zavést sjednocení nákupů nemocnic, ale také redukovat počet lůžek.

Hejtman Jaroslav Palas:

„Je potřeba si uvědomit, v jakém stavu ty nemocnice jsou. Myslím si, že pokud budeme ještě půl roku diskutovat, tak následně už nebude co řešit.“

Studio ČT24 o slučování nemocnic v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Proti záměru vystupovali někteří zdravotničtí pracovníci i představitelé obcí, kterých by se citelně dotkly úpravy navrhované v analýze. Například ve Vítkově proti záměru kraje vznikla petice. „Kraj bude postupovat velmi uvážlivě a konzultovat další kroky se zdravotnickou veřejností i obcemi,“ řekl k tomu hejtman Palas.

Podle opoziční ODS je rozhodnutí zastupitelů velmi chybné, výrazným způsobem ovlivní na dlouhá léta životy 1,25 milionu obyvatel kraje a ztíží fungování samosprávy do dalších volebních období. „Považujeme to skoro za selhání politického systému v Moravskoslezském kraji. Ukázalo se, že zdravotnictví v kraji je řízeno velmi nekompetentně,“ řekl zastupitel Ivan Týle. Opozici vadilo, že koalice chtěla o vzniku nové organizace rozhodnout rychle, aniž to konzultovala se zdravotnickými odborníky.